سخنگوی اتحادیه بنکداران مواد غذایی درباره آخرین وضعیت بازار شکر و روغن توضیح داد که تا زمانی که قیمت مصوب اعلام نشود، تولیدکنندگان از عرضه کالا خودداری میکنند و همین امر در بازار تاثیر خواهد گذاشت.
بازار مواد غذایی پس از تعطیلات نوروزی همچنان با مشکلاتی در تأمین و قیمتگذاری شکر و روغن مواجه است. این بلاتکلیفی ناشی از عدم مصوبه رسمی و عدم شفافیت در نرخ ارز و قیمتهاست. فعالان بازار از توقف توزیع و تولید قطرهچکانی از سوی تولیدکنندگان و واردت کنندگان این کالاها سخن میگویند.
حسین فرهادی - عضو هیئتمدیره و سخنگوی اتحادیه بنکداران مواد غذایی - در گفتوگو با ایسنا، در خصوص وضعیت بازار شکر و روغن گفت: حدود 10 روز از تعطیلات سال نو میگذرد؛ هنوز برخی از کارخانجات شروع به کار نکردهاند. با توجه به اعلام دولت که وزارتخانهها در ایام نوروز در روزهای غیر تعطیل باید مشغول به کار باشند؛ ولی متاسفانه هنوز قیمت مصوب شکر و روغن اعلام نشده و این موضوع در بازار باعث شده که شرکتهای تولیدکننده و واردکننده این کالاها عرضه نکنند. محصولات تولید شده بهصورت خیلی قطرهچکانی و بسیار کم توزیع میشود.
فرهادی در توضیح بیشتر مشکلات بازار افزود: بحث افزایش قیمت روغن از سال گذشته شروع شد. یکی از علل آن افزایش قیمت جهانی روغن و بحث تغییر ارز نیمایی به ارز توافقی بود که به این موضوع دامن زد. این وضعیت باعث شد تولیدکنندگان کالاها را عرضه نکنند. تولید کنندگانی که با ارز نیمایی وارد کرده بودند و در انبارهای خود موجودی داشتند، اما با اعلام یکباره تغییر ارز نیمایی به ارز توافقی توسط دولت از توزیع کالا خودداری کردند.
وی درباره روند قیمتگذاری در بازار نیز گفت: افزایش قیمت جهانی روغن تقریباً ۳۰ تا ۳۵ درصد بوده، که در کشور ما ۱۵ درصد این افزایش اعمال شد. سپس دولت اعلام کرد که ارز توافقی میدهیم، اما دوباره اعلام کرد که ارز قبلی برای کالاهای اساسی خواهد بود. این سیگنالها باعث شد که تولیدکنندگان کالا را کم عرضه کنند.
سخنگوی اتحادیه بنکداران مواد غذایی تاکید کرد: مشکل بعدی این است که تولیدکنندگان و واردکنندگان کالا را بهصورت محدود توزیع میکنند. فروشگاههای زنجیرهای حجم زیادی از کالا را دریافت میکنند و همین باعث میشود که مغازهداران و خردهفروشان، کالا را با قیمت بالاتر تهیه کنند. این افزایش قیمت در نهایت به دست مصرفکننده میرسد.
وی همچنین در خصوص قیمتی که تولیدکنندگان به عمده فروشی عرضه میکنند گفت: تولیدکنندگان از قیمت درج شده مصرف کننده روی روغن ۳ درصد کسر میکنند و به عمده فروشان و حتی خرده فروشان عرضه میکنند و عمده فروشیها باید با ۳ درصد سود بفروشند همین امر منجر به این میشود که به قیمت مصرف کننده به خرده فروشان عرضه کنند. این در حالی است که خردهفروشها باید کالا را با حداقل ۱۰ تا ۱۲ درصد سود بفروشند، این موضوع باعث شده تا در خرده فروشی بالاتر از قیمت درج شده روی کالا بفروشند.
فرهادی همچنین درباره وضعیت شکر گفت: در بحث شکر، از ابتدای سال تا الان قیمت حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش داشته اما هنوز قیمت دقیق شکر اعلام نشده است. این بلاتکلیفی باعث شده که تولیدکنندگان کالا را عرضه نکنند. بنابراین تقاضا بالا رفته و قیمتها افزایش یافته است. برای واردات و تولید شکر و روغن، دولت باید به سرعت مشخص کند که ارز چه نوعی به واردکنندگان داده میشود. تولیدکنندگان باید بدانند که قیمتها چه خواهد شد و بر اساس این تصمیمات به توزیع و تولید اقدام کنند.
عضو هیئتمدیره و سخنگوی اتحادیه بنکداران مواد غذایی همچنین هشدار داد که عدم شفافیت در تخصیص ارز و انحصار در واردات ممکن است به افزایش قیمت و ایجاد انحصار در بازار منجر شود. این همان روندی است که در برنج هم دیده شد و باعث شد که تنها برخی شرکتها قادر به واردات و توزیع کالا شوند.
وی افزود: ما در حال حاضر به خودکفایی در تولید شکر نزدیک شدهایم، به طوری که ۷۵ تا ۸۰ درصد تولید شکر کشور داخلی است و تنها ۲۰ تا ۲۵ درصد واردات داریم.
فرهادی در پایان تأکید کرد: برای جلوگیری از ادامه این وضعیت نابسامان در بازار، وزارت جهاد کشاورزی و ستاد تنظیم بازار باید هر چه سریعتر اقدام کنند و قیمتها را بهطور رسمی اعلام کنند تا تولیدکنندگان و واردکنندگان بتوانند با برنامهریزی صحیح کالا را توزیع کنند و از افزایش بیشتر قیمتها جلوگیری شود.