دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا دیروز سهشنبه هشتم آوریل از وضع تعرفه 104 درصدی بر واردات از چین خبر داد و اعلام کرد که این تعرفهها پس از نیمهشب اجرایی خواهند شد.
همزمان بازارهای جهانی که پیشتر به امید کوتاه آمدن ترامپ از جنگ تجاری روندی مثبت داشتند، دوباره سقوط کردند.
شاخصهای بورس آمریکا دیروز سهشنبه برای چهارمین روز متوالی سقوط را تجربه کردند. شاخص S&P 500 برای نخستین بار در یک سال گذشته به زیر ۵۰۰۰ سقوط کرد. این شاخص اکنون به آستانه کاهش ۲۰ درصدی نسبت به بالاترین سطح خود در فوریه نزدیک شده است.
بنابر دادههای گروه بورس لندن، از زمانی که دونالد ترامپ در روز چهارشنبه تعرفههای جدید را اعلام کرد، شرکتهای حاضر در شاخص S&P 500 در مجموع ۵.۸ تریلیون دلار از ارزش خود را در بازار سهام از دست دادهاند؛ این گستردهترین کاهش چهار روزه از زمان ایجاد این شاخص در دهه ۱۹۵۰ است.
بورس نیکی ژاپن صبح چهارشنبه با افت گسترده مواجه شد و دیگر بازارهای آسیایی نیز در آستانه آغاز تعرفهها منتظر سقوط بودند.
دولت آمریکا اعلام کرد که مذاکراتی را با کره جنوبی و ژاپن، دو متحد نزدیک و شریک تجاری بزرگ خود برنامهریزی کرده و جورجا ملونی، نخستوزیر ایتالیا نیز قرار است هفته آینده به آمریکا سفر کند.
ترامپ روز سهشنبه گفت: «ما تاکنون با کشورهای بسیاری، بیش از ۷۰ کشور گفتگو کردیم. همه آنها میخواهند وارد مذاکره شوند. مشکل ما این است که نمیتوانیم این همه کشور را با این سرعت بررسی کنیم.»
رئیسجمهوری آمریکا روز سهشنبه تعرفه واردات از چین را در پاسخ به اقدامات تلافیجویانه پکن در هفته گذشته، به ۱۰۴ درصد افزایش داده است. چین اعلام کرد که در برابر آنچه «باجخواهی» میخواند، تسلیم نخواهد شد و تا پایان مقاومت میکند.
دونالد ترامپ همچنین شامگاه سهشنبه طی سخنرانی در کمیته ملی جمهوریخواهان، چین را متهم کرد که با دستکاری ارزش ارز خود، سعی در جبران اثرات تعرفههای آمریکا دارد.
ترامپ گفت: «آنها ارزش پولشان را دستکاری میکنند تا تاثیر تعرفهها را خنثی کنند.»
مقامات دولت آمریکا گفتند که مذاکرات با دومین قدرت اقتصادی جهان در اولویت قرار ندارد.
کوین هَسِت، مشاور اقتصادی کاخ سفید، در گفتوگو با شبکه فاکس نیوز گفت: «در حال حاضر، دستورالعمل ما این است که اولویت را به متحدان و شرکای تجاریمان مانند ژاپن و کره جنوبی بدهیم.»
کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید گفت که «رویکرد خاص» ترامپ در مذاکرات با کشورها میتواند شامل در نظر گرفتن کمکهای نظامی و خارجی در کنار عوامل اقتصادی باشد.
جمیسون گریر، مذاکرهکننده اصلی تجاری ترامپ، به کنگره گفت که دفتر او تلاش دارد سریع عمل کند، اما با ضربالاجل خاصی روبهرو نیست.
گریر در این جلسه گفت: «رئیسجمهور بار دیگر بهصراحت اعلام کرده که در کوتاهمدت هیچ معافیت یا استثنایی در کار نخواهد بود.»
ترامپ شامگاه سهشنبه اعلام کرد که بهزودی تعرفههای «بزرگی» بر واردات دارو اعمال خواهد کرد و استدلال کرد که این اقدامات شرکتهای داروسازی را وادار خواهد کرد تا تولیدات خود را به آمریکا منتقل کنند.
به گزارش رویترز، تعرفههای گسترده ترامپ باعث ایجاد نگرانی از رکود اقتصادی شده و نظم تجاری جهانی چند دهه گذشته را بههم ریخته است.
چین خود را برای یک جنگ فرسایشی آماده میکند و تولیدکنندگان درباره کاهش سود هشدار دادهاند و بهدنبال راهاندازی کارخانههای جدید در خارج از کشور هستند. بانک Citi با اشاره به افزایش ریسکهای خارجی، پیشبینی خود از رشد تولید ناخالص داخلی چین در سال ۲۰۲۵ را از ۴.۷ درصد به ۴.۲ درصد کاهش داد.
مارک کارنی، نخستوزیر جدید کانادا روز سهشنبه اعلام کرد که تعرفه ۲۵ درصدی این کشور بر برخی خودروها، به عنوان اقدامی تلافیجویانه در پاسخ به اقدامات دونالد ترامپ بلافاصله پس از نیمهشب اجرایی خواهد شد.
کارنی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا این بحران تجاری را بهوجود آورده و کانادا هم هدفمند و قدرتمند پاسخ میدهد.»
کانادا و مکزیک از دور جدید تعرفههای ترامپ مستثنی شدند، اما تعرفههای قبلی همچنان برقرار است. بیشتر کالاهایی که با توافق تجارت آزاد میان این سه کشور مطابقت دارند، مشمول این تعرفهها نمیشوند.
نگرانی آمریکاییها از افزایش قیمتها
بنابر نظرسنجی جدید رویترز - ایپسوس، سه نفر از هر چهار آمریکایی انتظار دارند که با آغاز اجرای تعرفههای دونالد ترامپ، قیمتها افزایش یابد. مصرفکنندگان آمریکایی در حال انبار کردن کالاها هستند. با اینحال احتمالا این تعرفهها اثر فوری بر افزایش گسترده قیمتها نخواهد داشت، زیرا تعرفهها بر کالاهایی که پیش از زمان اجرایشان در مسیر حملونقل بودند، اعمال نمیشوند.
کمیسیون اروپا در همین حال در حال بررسی اعمال تعرفههای تلافیجویانه ۲۵ درصدی بر مجموعهای از کالاهای آمریکایی از جمله سویا، مغزها و سوسیس است.
اتحادیه اروپا در حال حاضر با تعرفههای اعمالشده بر خودرو و فلزات دستوپنجه نرم میکند و از روز چهارشنبه با تعرفه ۲۰ درصدی بر سایر محصولات نیز روبهرو خواهد شد.