اولین گزارش وزارت دادگستری آمریکا بیان میکند که جمهوری اسلامی ایران برای دور زدن تحریمها به استفاده از رمز ارزها رو آورده است. این گزارش در مورخ ۴ نوامبر ۲۰۲۲ در مورد فعالیتهای غیرقانونی مرتبط با رمز ارزها تاکید دارد که شرکتهای ایرانی از جمله وابسته به سپاه پاسداران از سال ۲۰۱۸ به این سو، با تولید ۸ میلیارد دلار رمز ارز، تحریمهای آمریکا را دور زدهاند.
موضوع تحریمها اگر روزگاری به مانند یک سد در مقابل روند تجارت خارجی و بازار سرمایه ایران دیده میشد، اما امروز در نهایت میتوان تحریمها را در نهایت در حد یک تور پر خلل و فرج دید که دیگر جلودار اراده کشور برای شکست تحریمهای اقتصادی نیست. یکی از راهکارهای دور زدن تحریمها استفاده از فناوریهای نوین برای مراودات مالی از جمله استفاده از تکنولوژی بلاکچین و یا به عبارت بهتر رمز ارزها است. اولین ظهور رمز ارزها در سال ۲۰۰۹ و با معرفی سکهای دیجیتال بود که به بیتکوین مشهور شد؛ پس از آن طولی نکشید که بیتکوین به شدت رشد کرد و جای خود را در بین جوامع مالی به دست آورد.
در حال حاضر گفته میشود که بیش از ۱۳۰۰ نوع مختلف رمز ارز وارد بازار کیریپتو شدهاند و هر کدام از آنان ویژگیها و رویکردهای مخصوص به خود را دارند. مهمترین ویژگی رمز ارزها که آنها را به ابزاری برای دور زدن تحریمها و یا انجام مبادلات ناشناس تبدیل کرده است، غیر متمرکز بودن آنهاست. غیر متمرکز بودن یعنی رمز ارزها به مانند آب جاری در فضای دیجیتال هستند و هیچ مقر فرماندهی و مرکزی ندارد. اگر بخواهیم سادهتر بیان کنیم مبادله یک ارز دیجیتال مانند جابجایی پول در بانک نیست.
در مبادلات بانکی دو فرد مستقیم به یکدیگر وصل نمیشوند، یعنی زمانی که شخصی پولی را به حساب شخص دیگر واریز میکند، درخواست این جابجایی ابتدا به بانک عامل رفته و نهایتا پول از حساب واریز کننده برداشت و به حساب دریافت کننده واریز میشود. بدیهی است که در این جریان علاوه بر لزوم تایید انتقال از سوی بانک مبدا و مقصد، نظارت و تایید بانک مرکزی و همچنین قابلیت رهگیری تراکنش وجود دارد؛ اما در مبادلات ارز دیجیتال فرستنده و دریافت کننده به صورت مستقیم با یکدیگر در ارتباط هستند و نیاز به هیچ تاییدی برای انجام تراکنش وجود ندارد، چرا که در واقع هیچ مرجعی برای تایید وجود نداری و این مبادله صرفا تراکنشی رمز نگاری شده بین کیف پول دیجیتال دو طرف است.
از طرف دیگر اساس رمز ارزها بر رمزنگاری دو طرفه است که موجب میشود طرفین معامله تا حد بالایی ناشناس بمانند. اولین گزارش وزارت دادگستری آمریکا بیان میکند که جمهوری اسلامی ایران برای دور زدن تحریمها به استفاده از رمز ارزها رو آورده است. این گزارش وزارت دادگستری آمریکا مورخ ۴ نوامبر ۲۰۲۲ در مورد فعالیتهای غیرقانونی مرتبط با رمز ارزها تاکید دارد که شرکتهای ایرانی از جمله وابسته به سپاه پاسداران از سال ۲۰۱۸ به این سو، با تولید ۸ میلیارد دلار رمز ارز، تحریمهای آمریکا را دور زدهاند./ آرمان امروز