خاموشیهای «اعلام نشده» و قطع برق در بخش خانگی که ظاهراً فقط برای شرکت «توانیر» برنامهریزی شده، سر و صدای مشترکان برق را درآورده است. برخی شهروندان در تماس با «ایران» نسبت به بروز خاموشی در ساعات مختلف روز گلایه کردند.
یکی از شهروندان از کرج در این باره عنوان کرد که «هر روز در ساعت خاصی به مدت دو ساعت، برق قطع می شود. آن هم بدون اعلام قبلی یا تماس پیامکی که شرایط را سخت تر می کند.» شهروند دیگری از استان قزوین می گوید که «قطع برق و خاموشی خانگی به صورت منظم انجام می شود و در فاصله زمانی دو ساعته شرایط سختی ایجاد می کند.» این شهروند می گوید که بارها شده که مثلاً صبح از خواب بیدار شده و برق قطع بوده. در حالی که هیچ اطلاعی هم از این موضوع نداشته است. نبود اطلاعرسانی خاموشی ها نیز کار را سخت تر کرده است.
هر سال میزان مصرف برق حدود 5 تا 7 درصد افزایش مییابد. امسال میزان کسری برق در کشور به ۲۵ هزار مگاوات رسید. بررسیها نشان میدهد بخش قابل توجه این ناترازی به علت کمبود برق است که وزارت نیرو به عنوان متولی تأمین برق باید راهکارهایی در خصوص جبران این کمبود ارائه دهد.
خاموشیهای صنایع و مشترکان خانگی همانند سالهای گذشته با ورود به فصل گرم از هفته اول تیرماه آغاز شد که مشکلات و انتقادات متعدد را به همراه داشت. این قطعیهای ناگهانی نهتنها به اختلال در روند عادی زندگی افراد منجر شد بلکه کاهش میزان تولید صنایع را نیز به همراه داشت.
این قطعیها همچنان ادامه داشت بهطوریکه با وجود کاهش دما، شهروندان همچنان با قطعی برق مواجه بودند و تنها تفاوت آن این بود که معضل قطع برق که در روزهای ابتدایی بدون اطلاعرسانی به مشترکان صورت میگرفت پس از مدتی برنامه مشخصی برای آن درنظر گرفته و اطلاعرسانی شد. در اوایل پاییز کارشناسان یکی از دلایل آلودگی هوا را مازوتسوزی نیروگاهها اعلام کردند. از همین رو در جلسه کارگروه ملی آلودگی هوا که ۱۶ آبانماه در سازمان حفاظت محیطزیست برگزار شد، معاون اجرایی رئیسجمهور دستور پزشکیان در خصوص توقف مازوتسوزی در نیروگاهها را اعلام کرد.
یکی از دلایل قطعی برق در فصل سرد سال کمبود گاز است که بهتازگی با افزایش مصرف، بیشتر دیده میشود. زیرا در فصول سرد میزان مصرف گاز در خانوارها به منظور گرمایش افزایش مییابد، بنابراین گاز تحویلی به نیروگاههای تولیدکننده برق کاهش مییابد و طبیعتاً میزان تولید برق نیز دستخوش کاهش میشود. از سوی دیگر با توقف مازوتسوزی در نیروگاهها، باز هم به کاهش تولید دامن زده شد. بنابراین شاید بتوان یکی دیگر از دلایل خاموشیها را همین امر دانست، زیرا چنین اقدامی به کاهش تولید برق در شبکه توزیع منجر میشود.
قطعی مکرر و بدون اطلاع قبلی برق صنایع موجب شد فعالان این بخش آسیبهایی را تجربه کنند، بهطوریکه پیشبینی میشد با خاموشیها و توقف تولید، اقتصاد کشور بحران جدیدی را تجربه خواهد کرد. از همین رو دولت چهاردهم به منظور جلوگیری از ورود اقتصاد به بحرانی جدید، در برنامهای منظم از قطع برق صنایع جلوگیری کرد، اما روال قطع برق همچنان برای ادارات و مشترکان خانگی ادامه داشت. تنها تفاوت آن این بود که اینبار وزارت نیرو با اعلام جدولی، زمان و مدت خاموشیها را به اطلاع مشترکان میرساند. اما این خاموشیها برای تهران چند ماه متوقف شد و فقط در 23 بهمنماه برخی مناطق تهران خاموشی دوساعته بدون اطلاعرسانی را تجربه کردند که همان نیز سر و صدای زیادی به پا کرد. درحالیکه خاموشیها برای دیگر شهرهای کشور حتی مناطق اطراف تهران همچون کرج، شهریار، اسلامشهر و... همچنان ادامه دارد.
شهروندان ساکن در شهرهای دیگر نهتنها به خاموشیها معترض هستند بلکه عنوان میکنند این خاموشیها بدون اطلاع و اعلام جدول خاموشی صورت میگیرد. در این میان وزارت نیرو اعلام کرده جداول خاموشی هر شهر در سایت توانیر قرار داده شده و شهروندان میتوانند با مراجعه به آن از زمان و مدت خاموشی برق مطلع شوند.
استخراج رمزارز به ناترازی منجر نمیشود
وزارت نیرو در اخبار متعدد یکی از دلایل ناترازی را استخراج رمزارز و ماینینگ عنوان کرد؛ در حالی که فعالان این حوزه در اینباره نظر عکس دارند. دبیر کارگروه استخراج رمزارز انجمن بلاکچین ایران در گفتوگو با خبرنگار ایران بیان کرد: «نمیتوان گفت استفاده از ماینرها منجر به افزایش مصرف برق میشود، زیرا میزان مصرف برق یک دستگاه ماینر حدوداً 3.2 کیلو وات بر ساعت، یعنی 3 هزار و 200 وات در ساعت است. بر اساس تخمینها احتمالاً حدود 1500 مگاوات ماینینگ زیرزمینی وجود دارد که آنها نیز تنها 1 تا 1.5 درصد از تولید برق کشور را به خود اختصاص میدهند. بنابراین نمیتوان گفت کمبود برق موجود در کشور به علت استخراج رمزارز (چه به صورت مجاز و چه به صورت غیرمجاز) است.»
مسیح علوی تأکید کرد: «با توجه به افزایش قیمت دلار، قدرت خرید مردم کاهش پیدا کرده که برخی افراد برای جبران آن به استخراج رمزارز اقدام میکنند و به علت اینکه بخشهای قانونی بهخصوص تعرفهگذاری وزارت نیرو، تسهیل نشده اغلب اقدام به استخراج غیر قانونی رمزارز میکنند. بنابراین در این حوزه هر روز با مشکلات متعددی مواجه خواهیم شد.»
وی اظهار کرد: آخرین تعرفه برق که توسط توانیر در 28 بهمن امسال اعلام شده 3800 تومان تعرفه پایه به اضافه 10 درصد ارزش افزوده، 10 درصد مالیات، تبصره 14 گاز نیروگاهی و آبونمان است که این مبلغ 4 هزار تومان یعنی حدود 8 سنت میشود.
علوی افزود: افزایش و کاهش قیمت نرخ ارز دیجیتال تأثیری در میزان مصرف برق ندارد، اما زمانی که قیمتها صعودی میشود تعداد بیشتری اقدام به ماینینگ زیرزمینی میکنند، زیرا هر چه قیمت بیتکوین و دلار افزایش مییابد این بازار برای افراد جذابتر میشود.