کانال تلگرام ایران جیب
مدیران خودرو 777
مدیران خودرو 777
لست سکند تور مسافرتیلست سکند تور مسافرتی

نرم افزار حسابداری پارمیسنرم افزار حسابداری پارمیس

جغرافيای ايران، شكل فقر را تغيير داده است


کد خبر : ۱۳۰۰۵۰شنبه، ۲۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۷:۵۱:۱۷۳۶۸۱ بازدید

در چهارمين نشست از سلسله نشست‌های گفتمان‌سازی عدالت اجتماعی فراگير، موضوع «فقرزدايی و رفاه در جغرافيای ايران» مطرح و بررسی ...
جغرافيای ايران، شكل فقر را تغيير داده استجغرافيای ايران، شكل فقر را تغيير داده است

در چهارمين نشست از سلسله نشست‌هاي گفتمان‌سازي عدالت اجتماعي فراگير، موضوع «فقرزدايي و رفاه در جغرافياي ايران» مطرح و بررسي شد. كوثر كريمي‌پور، مدير سياستگذاري اجتماعي يونيسف در ايران در اين نشست اظهار كرد: فقرزدايي بدون در نظر گرفتن مناطق جغرافيايي خاص و ويژگي‌هاي منحصربه‌فرد آن جواب نخواهد داد. كريمي‌پور با اشاره به لزوم توجه به عوامل مختلف براي تعريف فقر چندبعدي در يك منطقه خاص اظهار كرد: بسته استاندارد مشكل فقر و محروميت را حل نمي‌كند بايد فضا و جغرافياي خاص هر منطقه در نظر گرفته شود.

وي با اشاره به اهميت توجه به ويژگي‌هاي خاص هر منطقه براي حل معضل فقر در آن تاكيد كرد: بيشتر تصميمات ما براي حل مشكلاتي نظير فقر از مركز گرفته مي‌شود و همين است كه كار را سخت مي‌كند.

مدير سياستگذاري اجتماعي يونيسف در ايران با اشاره به موضوع مهم «عدالت فضايي» خاطرنشان كرد: با تلفيق دو عامل درآمد فردي و خانوار و محل زندگي فرد و در واقع با در نظر گرفتن فرد در جغرافيا مي‌توان به نتايج جالبي رسيد كه تحت عنوان مولفه عدالت فضايي تعريف مي‌شود.

وي تاكيد كرد: عدالت فضايي نيازمند در نظر گرفتن نيازهاي خاص هر جغرافياست و مداخلات بايد بر اساس اين نيازها تعريف شوند.

لزوم كاهش تورم در ساختار اقتصادي

حبيب جباري، معاون امور برنامه‌ريزي، نظارت و آمايش سرزمين سازمان برنامه و بودجه كشور نيز در اين نشست اظهار داشت: فقرا از ساختار اقتصادي جز كاهش تورم چيز ديگري نمي‌خواهند، لذا سياست‌هاي اقتصادي بايد در اين راستا باشد و از شوك درماني پرهيز شود، چراكه هر شوك سبب افزايش فقر مي‌شود.

وي با اشاره به موضوع فقر چندبعدي گفت: فقر چندبعدي شامل ابعاد مختلفي مانند آموزش، سلامت، استانداردهاي زندگي و عوامل زيست محيطي و فضايي است و در ايران دو موضوع مسكن و شغل نيز دو بعد مهم است كه به فقر چندبعدي اضافه شده و بايد به شكل جدي با توجه به ويژگي‌هاي كشور ايران مورد بررسي قرار گيرد.

جباري به تجربه موفق كشورهاي چين و هند در كاهش فقر گفت: ايران نيز بايد سياست‌هاي خود را بر اساس شرايط خاص كشور و مناطق مختلف آن تنظيم كند و ضمن تجديدنظر در شاخص‌هاي فقر چند بعدي براي انطباق با شرايط محلي و برنامه‌ريزي هدفمند و مبتني بر عملكرد براي كاهش فقر، سياست‌هاي موثر طراحي و اجرايي كند.

وي با اشاره به اهميت هدفمندبودن هزينه‌ها براي مقابله با معضل فقر به ويژه در استان‌هاي كم برخوردار اظهار كرد: سرمايه‌گذاري و تخصيص اعتبارات براي مقابله با فقر بايد هدفمند و دقيق باشد. ما بايد بدانيم كه قرار است در چه استاني و با چه رويكردي با فقر مقابله كنيم. جباري با اشاره به موضوع فقر فضايي گفت: يكي از اصلي‌ترين مشكلاتي كه در مناطق محروم وجود دارد فقر فضايي و بن‌بست فضايي فقر است. مردمي كه در سيستان و بلوچستان زندگي مي‌كنند و مجاور مرز هستند، با جبر جغرافيايي در آن منطقه حضور دارند و زندگي مي‌كنند و به‌رغم همه مشكلات، امكان ارتباط اين مردم با آن سوي مرز نيز وجود ندارد. علاوه بر اين، برخي مناطق تله فضايي پرورش افراد محروم و فقير را در خود دارند و افراد در اين تله مي‌افتند و در اين مناطق فقير بار مي‌آيند. وي همچنين با اشاره به نقش بي‌بديل تغييرات اقليمي روي بازتوليد فقر تاكيد كرد و افزود: با هر تغيير اقليمي، فقر بازتوليد مي‌شود، لذا بايد مديريت يكپارچه در زمينه محيط زيست در نظر گرفته شود و تغييرات اقليمي در بحث‌هاي سياستگذاري و مديريتي ما مورد توجه قرار گيرد.

بيمه اجتماعي يكي از شاخص‌هاي توسعه‌يافتگي است

حامد قادرمرزي، مديرعامل صندوق بيمه اجتماعي كشاورزان، روستاييان و عشاير در اين نشست درباره پيش‌شرط‌هاي ايجاد عدالت اجتماعي توضيح داد.

وي گفت: رويكرد جغرافيايي به توسعه تشكيل توازن منطقه‌اي تاكيد دارد كه اين موضوع نيز از پيش‌شرط‌هاي گسترش عدالت اجتماعي است.

وي با ارايه تعريفي از فقر گفت: فقر پيامد توزيع نابرابر ثروت در كشور و مانع جدي براي پيشرفت جوامع است.انحصاري شدن ثروت به معناي محروم شدن اكثريت جامعه از حداقل‌هاي زيستي است.

مديرعامل صندوق بيمه اجتماعي كشاورزان، روستاييان و عشاير با اشاره به بندهاي قانون اساسي در خصوص رفع فقر خاطرنشان كرد: خوب است كه گفتمان مشترك ما در زمينه مبارزه با فقر و ايجاد رفاه، قانون اساسي باشد . وي درباره موضوع فقر در جغرافيا گفت: جغرافيدانان فقر را در ارتباط با عوامل محيطي ارزيابي مي‌كنند؛ شرايط اقليم، خاك، آب، پوشش گياهي و ... كه باعث ظهور رفتار و فرآيندهاي زندگي مي‌شوند. مديرعامل صندوق بيمه اجتماعي كشاورزان، روستاييان و عشاير گفت: در حقيقت فقر در دنياي امروز ناشي از جغرافيا نيز هست و محيط بسترساز شكل‌گيري فقر در ابعاد مختلف است و اين موضوع در ايران كه يكي از كم‌بارش‌ترين كشورهاست، اهميت دارد.

وي تشريح كرد: جغرافياي فقر به بررسي نسبيت فقر در قلمروهاي سرزميني مي‌پردازد و از اين نگاه فقر به عنوان پديده چندوجهي مبين اثرات محيطي و عملكرد نادرست سازوكارهاي توزيع درآمد و ثروت در درون ساختار اقتصادي و اجتماعي جوامع است كه نمود آن در فضا عينيت پيدا كرده است.

قادرمرزي افزود: بنابراين براي گسترش عدالت در هر جامعه‌اي نيازمند داشتن نگاه و رويكرد جغرافيايي با محور قرار دادن عدالت منطقه‌اي هستيم.

مديرعامل صندوق بيمه اجتماعي كشاورزان، روستاييان و عشاير در خاطرنشان كرد: رويكرد جغرافيايي به فقر علاوه بر ترسيم نقشه تفاوت‌هاي موجود، به تشكيل زنجيره ارزش استفاده از ظرفيت‌هاي نسبي هر منطقه، تعيين مناطق هدف و تشكيل توازن منطقه‌اي تاكيد دارد كه اين هم از پيش‌شرط‌هاي گسترش عدالت اجتماعي است.

وي با اشاره به نقش‌هاي اين صندوق در ايجاد عدالت اجتماعي گفت: اساسا گسترش بيمه‌هاي اجتماعي در دنيا براي تحقق عدالت اجتماعي است، زيرا با تامين معيشت افراد در زمان‌هاي خاص استقلال مالي آنها حفظ و كرامت انساني آنها تقويت مي‌شود.

قادرمرزي با تاكيد بر اينكه بيمه اجتماعي يكي از شاخص‌هاي توسعه‌يافتگي است، گفت: صندوق بيمه اجتماعي كشاورزان، روستاييان و عشاير در راستاي عملياتي كردن سياست‌ها و برنامه‌هاي مبتني بر قانون اساسي مبني بر فقرزدايي و ايجاد رفاه براي جامعه هدف مي‌تواند شاخص‌هاي توسعه انساني و عدالت اجتماعي - اقتصادي را در پهنه سرزمين ملي تقويت و ارتقا دهد.

سهم مناطق از توليد ناخالص داخلي كشور بايد تعديل شود

محمدرضا سپهري، پيشكسوت حوزه بازاركار با بيان اينكه بايد جدول سهم مناطق از كشور تعديل شود، گفت: برخي استان‌هاي كشور سهم بالايي از GDP و برخي سهم پايين‌تري دارند.

رييس اسبق موسسه كار و تامين اجتماعي با اشاره به لزوم بهره‌گيري از تجربيات جهاني براي مقابله با فقر گفت: بايد اختيارات مناطق افزايش پيدا كند و اين به توسعه منطقه‌اي و رفع محروميت كمك مي‌كند. ما با وجود همه مشكالت و عدم موفقيت، الگوهاي توسعه منطقه‌اي موفقي نيز در كشور داشته‌ايم و بايد همين الگوها را ادامه دهيم.

وي افزود: در كنار اينها، بايد بانك اطلاعاتي جامعي ايجاد شود تا همپوشاني فعاليت نهادها كمتر شود و منابع در مسير درست‌تري صرف شوند. سپهري ادامه داد: اگر سياست‌هاي فقرزدايي از اين سلسله نشست‌هاي علمي استخراج و به نهادهاي تصميم‌ساز و تصميم‌گير منتقل شود، اتفاقات خوبي براي مقابله و رفع محروميت و فقر در كشور خواهد افتاد./ اعتماد



اخبار مرتبط

دیدگاه ها

افزودن دیدگاه


  • نظرات غیر مرتبط با موضوع خبر منتشر نمی شوند.
  • نظرات حاوی توهین و افترا منتشر نمی‌شوند.
  • لطفاً نظرات خود را به صورت فارسی بنویسید.
نام:
پست الکترونیک:
متن:

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار هفته

پربحث ترین ها

سایر خبرها