بدون تردید توسعه میدان گازی پارس جنوبی را باید بزرگترین دستاورد صنعت نفت و گاز ایران پس از انقلاب دانست. دستاوردی که علاوه بر تامین ۷۵ درصد گاز موجود در کشور، یکی از درخشانترین برگ های ارتقای توان داخل، بومی سازی فناوری های پیشرفته صنعتی و تحقق شعار «ما می توانیم» بوده است، اما در عین حال این دستاورد بزرگ با خطر افت فشار میدان پارس جنوبی و کاهش مداوم برداشت از آن مواجه است و هشدارهای جدی در این باره داده شده است. در این میان خبر خوب وعده یک مقام شرکت ملی نفت در زمینه امضای قریب الوقوع ۷ قرارداد برای فشارافزایی پارس جنوبی و وارد مدار شدن این پروژه ها از سال ۱۴۰۷ است.
سرمایه گذاری ۱۵ میلیارد دلاری صندوق توسعه ملی در فشارافزایی پارس جنوبی
به گزارش ایران جبی از ایسنا، رضا دهقان، مدیر مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران گفت: ۷ قرارداد به ارزش ۱۷ میلیارد دلار برای فشارافزایی پارسجنوبی بهزودی امضا میشود و اولین گاز فشارافزایی شده در پارس جنوبی، در اواخر سال ۱۴۰۷ وارد شبکه خواهد شد. وی افزود: پیشنویس قرارداد تأمین مالی فشارافزایی پارس جنوبی با صندوق توسعه ملی آماده شده و قرار است تأمین مالی از سوی صندوق توسعه ملی صورت گیرد. به گفته دهقان، صندوق توسعه ملی ۱۵ میلیارد دلار برای این پروژه درنظر گرفته که قرار است سالانه حدود ۳ میلیارد دلار تزریق منابع صورت گیرد.
او با بیان این که از سه دهه گذشته برداشت از این میدان ابتدا از سوی قطر و سپس ایران آغاز شد و نتیجه آن افت فشار به مرور زمان بود که منجر به افت تولید نیز شد، اظهار کرد: پیش بینی می شود از ۳ تا ۴ سال آینده افت تولید داشته باشیم.
کاهش سالانه یک فاز از تولید پارس جنوبی با تداوم روند فعلی
دهقان با بیان اینکه ۷۰ درصد از گاز مصرفی و بیش از ۴۰ درصد بنزین مصرفی کشور از محل تولید گاز و میعانات گازی میدان گازی پارس جنوبی تأمین میشود، گفت: با توجه به سه دهه استخراج گاز غنی از سوی ایران و قطر، این میدان دچار افت فشار طبیعی شده است و طبق مطالعات اخیر پیشبینی میشود از سال ۱۴۰۶ سالانه معادل تولید یک فاز پارس جنوبی (۲۸ میلیون مترمکعب در روز) و از سال ۱۴۰۸ سالانه معادل تولید ۱.۵ فاز پارس جنوبی (۴۲ میلیون مترمکعب در روز) از تولید آن کاسته شود.
مدیر مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: این افت فشار، در صورت نبود اقدام بهموقع میتواند پیامدهای جدی امنیت انرژی و اقتصادی به دنبال داشته باشد، بنابراین طرح فشارافزایی میدان گازی مشترک پارس جنوبی با هدف حفظ تولید، مهمترین طرح راهبردی وزارت نفت به حساب میآید.
دهقان با بیان این که باید در کوتاهترین زمان ممکن و با اولویت بلوکهای مرزی با کشور قطر، طرح فشارافزایی در پارس جنوبی اجرا شود، گفت: با اجرای این طرح میتوان افت فشار و کاهش تولید را تا حد زیادی جبران و از ناترازی گاز و بنزین کشور جلوگیری کرد.
بازخوانی هشدار صندوق توسعه ملی
به گزارش خراسان اواسط امسال صندوق توسعه ملی در گزارشی هشدارآمیز نسبت به افت فشار پارس جنوبی در آینده نزدیک و تبعات بر امنیت انرژی کشور ابراز نگرانی کرده بود. صندوق توسعه ملی با انتشار گزارشی در تیرماه سال جاری هشدار داده بود که با ادامه افت فشار در پارس جنوبی، روند افت تولید از این میدان از سال ۱۴۰۴ به میزان سالانه معادل یک فاز آغاز خواهد شد و در صورت تداوم این امر ایران از سال ۱۴۲۰ فقط توان پاسخگویی به یکسوم از تقاضای گاز کشور را دارد. اکنون امید می رود با اجرای طرح های قشارافزایی در پارس جنوبی، از افت چشمگیر تولید گاز از این میدان جلوگیری شود.
پارس جنوبی بزرگترین دستاورد صنعت نفت و گاز ایران
مهمترین دستاورد صنعت نفت و گاز کشور در دوران پس از انقلاب را باید در توسعه میدان گازی مشترک پارس جنوبی دید. میدان گازی پارس جنوبی بزرگترین میدان گازی جهان است که بهطور مشترک بین ایران و قطر در خلیجفارس قرار دارد. توسعه این میدان در قالب ۲۴ فاز از سال ۷۶ آغاز شد. بخشی از این فازها از جمله فازهای ۲، ۳، ۴، ۵، ۹ و ۱۰ توسط پیمانکاران خارجی توسعه یافت اما در سالهای بعد با تشدید تحریمها و خروج این پیمانکاران، شرکتهای داخلی از جمله پتروپارس و قرارگاه سازندگی خاتم موفق به توسعه باقیمانده فازهای پارس جنوبی شدند. در این میان تکمیل فاز ۱۲ به عنوان بزرگترین فاز پارس جنوبی در اوج تحریمها، بزرگترین پروژه تاریخ صنعت نفت محسوب میشود.
برای توسعه این میدان و اجرای فازهای آن ۱۰۰ میلیارد دلار هزینه شده است و اکنون ۷۵ درصد گاز مصرفی کشور از این میدان تامین می شود.