کانال تلگرام ایران جیب
مدیران خودرو 777
مدیران خودرو 777
لست سکند تور مسافرتیلست سکند تور مسافرتی

نرم افزار حسابداری پارمیسنرم افزار حسابداری پارمیس

آینده FATF و ایران؛ پایانی بر انزوا


کد خبر : ۱۲۸۷۳۴پنجشنبه، ۱۳ دی ۱۴۰۳ - ۱۴:۳۰:۱۶۹۱۴۹ بازدید

لوایح موسوم به FATF با موافقت رهبر انقلاب برای بررسی مجدد به مجمع تشخیص مصلحت نظام می‌رود؛ خبری کوتاه درباره یک پرونده سیاسی ...
آینده FATF و ایران؛ پایانی بر انزواآینده FATF و ایران؛ پایانی بر انزوا

لوایح موسوم به FATF با موافقت رهبر انقلاب برای بررسی مجدد به مجمع تشخیص مصلحت نظام می‌رود؛ خبری کوتاه درباره یک پرونده سیاسی اقتصادی پیچیده و طولانی در کارنامه دستکم سه دولت اخیر جمهوری اسلامی ایران که مشخص نیست این بار ختم به خیر می‌شود یا نه.

ایران همچنان در فهرست سیاه گروه ویژه اقدام مالی قرار دارد و از فوریه ۲۰۲۰ پس از بیش از سه سال هشدار این نهاد به تهران و تمدید مهلت‌های شش ماهه به نام ایران به طور ثابت در سه سال گذشته در لیست سیاه بوده است. در واقع در این لیست سیاه ایران کنار کره شمالی و میانمار نشسته است و حتی کشورهایی، چون عراق و لبنان نیز در لیست سیاه نیستند و در بدترین حالت در لیست‌های خاکستری جا دارند!

ایران در لیست سیاه FATF

اما ماجرای پیوستن به گروه ویژه اقدام مالی و آغاز حواشی آن برای ایران از خرداد ماه سال۱۳۹۵ بود که آغاز شد. زمانی که دولت وقت ایران یعنی دولت حسن روحانی در همراهی با اجماع جهانی و همه کشور‌ها پذیرفت که توصیه‌های ۴۰ گانه FATF و یک برنامه اقدام را که حاوی دستورالعمل زمان‌بندی شده بود را اجرا کند.

بعد از این پذیرش اولیه بود که گروه ویژه اقدام مالی در تیرماه ۱۳۹۵ طی بیانیه‌ای خبر داد که با این پذیرش دولت وقت، ایران را برای مدت یک سال از لیست کشور‌هایی که باید علیه آنها اقدام متقابل صورت بگیرد، تعلیق می‌کند و البته تاکید کرد که در این مدت ایران باید تعهداتی را که پذیرفته، اجرا کند.

همچنین اعلام شد که بعد از اتمام این یک سال گروه اقدام مالی متناسب با اقداماتی که ایران در این زمینه انجام خواهد داد تصمیم خواهد گرفت که ایران را در کدام یک از دسته‌بندی‌های چهار گانه خود قرار دهد. ماجرا در یک روند یک ساله به خوبی پیش رفت و گویا قرار بود اوضاع آرام باشد چرا که در تیرماه سال ۱۳۹۶ که مهلت یک ساله به پایان رسید، گروه ویژه اقدام مالی یا همان FATF این بار اعلام کرد که با توجه به پیشرفت‌های ایران در ارتباط با اجرای برنامه‌های نظارت مالی و تصدیق این پیشرفت‌ها با ادامه تعلیق اقدامات مقابله‌ای این نهاد علیه ایران بدون قید زمانی موافقت می‌کند.

اما این نهاد همان زمان نیز اعلام کرد که تا زمان «اجرای تمامی اقدامات لازم برای رفع کاستی‌های شناسایی شده» ایران را به طور دائم از لیست سیاه خارج نمی‌کند.

ورق برای ایران، اما در همین سال برگشت چرا که در شرایطی که در تیرماه سال ۱۳۹۶ ایران با گروه ویژه اقدام مالی در شرایط روابط حسنه بود با خروج دونالد ترامپ رئیس جمهور وقت آمریکا از برجام و برگشت تحریم‌های آمریکا، روند عضویت ایران در این کنوانسیون دستخوش تغییر و تحول شد.
به این ترتیب پس از یک سال و اندی کشمکش میان ایران و کارگروه ویژه اقدام مالی بود که در اسفند سال ۱۳۹۸ این کارگروه (اف‌ای‌تی‌اف) ایران را به طور رسمی به لیست سیاه این نهاد برگرداند و یکی از بدترین دوره‌های ارتباط بانکی ایران با جهان آغاز شد.

به گزارش اقتصاد ۲۴ در آن زمان در بیانیه FATF به کشور‌های جهان توصیه شده بود که برای مصون نگه داشتن سیستم بانکی‌شان از خطر پولشویی و تأمین مالی تروریسم در نقل و انتقالات مالی ایران، «اقدامات مقابله‌ای» به کار بگیرند.

تاثیر FATA بر اقتصاد ایران

در سوی دیگر، برخی تحلیلگران اقتصادی معتقدند تا مسئله برجام را حل نکنیم، هرچقدر که با کشورهای همسایه، منطقه و نظام بین‌الملل روابطمان را گسترش دهیم، برایمان مابه‌ازای اقتصادی ندارد. هرچند همچنان پیوستن ایران به FATF گروه ویژه اقدام مالی از نظر اقتصادی دارای اهمیت بالایی است. FATF به عنوان یک نهاد بین‌المللی استانداردهایی برای مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم تعیین می‌کند. به گفته کارشناسان اقتصادی، عدم پذیرش این استانداردها می‌تواند پیامدهای منفی بر مبادلات بانکی و تجاری ایران داشته باشد. از جمله تأثیرات عدم عضویت در FATF، محدودیت‌های شدیدتر بر روابط مالی ایران با بانک‌های خارجی و کاهش فرصت‌های سرمایه‌گذاری است. این مشکلات می‌توانند در کنار تحریم‌ها، اقتصاد ایران را بیشتر در تنگنا قرار دهند و فعالیت‌های اقتصادی با کشورهای دیگر را دشوارتر کنند.

حمید اسماعیلی، کارشناس اقتصادی، معتقد است که پیوستن به FATF می‌تواند زمینه را برای افزایش شفافیت در نظام بانکی ایران فراهم کند و از این طریق، دسترسی ایران به منابع مالی بین‌المللی بهبود یابد. او همچنین اشاره می‌کند که بدون عضویت در این سازمان، ریسک مالی ایران بالا باقی می‌ماند و بسیاری از شرکت‌ها و کشورها تمایلی به همکاری با ایران نخواهند داشت، زیرا بیم از جریمه‌های احتمالی و پیچیدگی‌های حقوقی وجود دارد. به همین دلیل، پیوستن به FATF می‌تواند راهی برای خروج از انزوا و بهبود روابط اقتصادی کشور.

پیوستن ایران به گروه ویژه اقدام مالی (اف ای تی اف) یکی از مباحث مهم اقتصادی و سیاسی اخیر کشور بوده است. این سازمان بین‌المللی با هدف مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم فعالیت می‌کند و استانداردهای مشخصی را برای سیستم مالی کشورها تعیین می‌کند.

یکی از مهمترین مزایای پیوستن به اف ای تی اف، بهبود تصویر ایران در سطح بین‌المللی و افزایش اعتماد سرمایه‌گذاران خارجی است. با رعایت استانداردهای این سازمان، ایران می‌تواند به جذب سرمایه‌های خارجی و توسعه اقتصادی دست یابد.عضویت در اف ای تی اف، روابط تجاری ایران با سایر کشورها را تسهیل کرده و هزینه‌های نقل و انتقالات مالی را کاهش می‌دهد. این امر به افزایش صادرات و واردات و رشد اقتصادی کمک می‌کند.اجرای استانداردهای اف ای تی اف، به شفافیت بیشتر در سیستم مالی ایران و مبارزه با فساد کمک می‌کند. این امر به بهبود فضای کسب و کار و جذب سرمایه‌گذاری‌های داخلی نیز منجر می‌شود. باید دید آیا با شرایط فعلی پیوستن به اف ای تی اف به سرانجام خواهد رسید یا دولت پزشکیان نیز به سرنوشت دولت روحانی در این مورد دچار خواهد شد.



اخبار مرتبط

دیدگاه ها

افزودن دیدگاه


  • نظرات غیر مرتبط با موضوع خبر منتشر نمی شوند.
  • نظرات حاوی توهین و افترا منتشر نمی‌شوند.
  • لطفاً نظرات خود را به صورت فارسی بنویسید.
نام:
پست الکترونیک:
متن:

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار هفته

پربحث ترین ها

سایر خبرها