بر اساس گزارش تفریغ بودجه سال ۱۴۰۲ بانکها طی ۳ سال گذشته مکلف بودند ۱۴۲۳.۹ همت تسهیلات به بخش مسکن پرداخت کنند؛ اما در مجموع ۱۸۳ همت تسهیلات پرداخت کردند که تقریباً برابر حدود نیمی از تکلیف سال اول آنها است.
طبق بند (ه) تبصره (16) قانون بودجه 1402، بانکها باید نسبت به پرداخت تسهیلات به میزان سهمیه تعیین شده از سوی بانک مرکزی اقدام میکردند.
بانک مرکزی مجموع سهم بانکها برای سال اول (۱۴۰۰/۶/۳۰ تا ۱۴۰۱/۶/۳۰) را ۳۶۰ همت، سال دوم (۱۴۰۱/۶/۳۰ تا ۱۴۰۲/۶/۳۰) ۴۵۸ همت و سال سوم (۱۴۰۲/۶/۳۰ تا ۱۴۰۳/۶/۳۰) ۶۰۵.۹ همت تعیین کرد.
بر اساس گزارش تفریغ بودجه ۱۴۰۲ بانکها در طی این ۳ سال در مجموع ۱۸۳.۳ همت یعنی تقریباً حدود نیمی از تکلیف سال اول خود را پرداخت کردند در حالی که باید ۱۴۲۳.۹ همت تسهیلات پرداخت میکردند.
البته با توجه به عدم قابلیت تفکیک پرداختها بر اساس سهمیه هر سال، امکان ارائه عملکرد به صورت سالانه در گزارش تفریغ نبوده است.
در بین بانکها بانک مسکن با ۸۸.۴ همت تسهیلات پرداختی طی ۳ سال در رتبه اول، بانک ملت با ۲۴.۱ در رتبه دوم و بانک ملی با ۱۸.۱ همت در رتبه سوم پرداخت تسهیلات قرار دارند. این سه بانک در مجموع ۱۳۰.۶ همت تسهیلات پرداخت کردهاند که ۷۱ درصد تسهیلات پرداخت شده این بخش را شامل میشود.
در قانون جهش تولید مسکن عنوان شده است که در صورت عدم پرداخت تسهیلات مسکن باید ۲۰ درصد از تعهد انجام نشده تا سقف ۳۰ همت از بانکها مالیات اخذ شود.
در گزارش تفریغ آمده است که سازمان امور مالیاتی کشور صرفا برای عملکرد سال اول بانکها برگ تشخیص صادر و مبلغ ۱.۱ همت از بانک کشاورزی این مالیات را وصول کرده است.
در ادامه آمده است که مالیات سایر بانکها وصول نشده که از این جهت مفاد حکم این بند از قانون بودجه رعایت نشده است.
در گزارش تفریغ به این موضوع نیز اشاره شده است که مالیات وصول شده از بانک کشاورزی که باید به «صندوق ملی مسکن» واریز میشد، واریز نشده و از این جهت خلاف حکم عمل شده است./ فارس