بانک مرکزی با در نظر گرفتن مزایای چک تضمین شده نسبت به چک رمزدار با برچیدن روال سنتی پذیرش و پردازش چک رمزدار مترصد اعلام ممنوعیت صدور چک رمزدار در شبکه بانکی میباشد .
الزام بانکها به صدور چک های رمزدار تا فراهم کردن مقدمات، الزامات ممنوعیت صدور چک رمزدار به صورت تدریجی را ابلاغ کرد.
لازم به ذکر است که کارکرد چک تضمین شده مشابه چک رمزدار میباشد و چک تضمین شده در وجه شخص و حساب معین و به صورت غیرقابل انتقال صادر میگردد
اشخاص میتوانند در مراودات تجاری خود چک تضمین شده را جایگزین چک رمزدار کنند.
به این بهانه به مهمترین تفاوت های این دو نوع چک می پردازیم
۱. چک تضمین شده براساس موازین قانونی مجهز به شناسه صیادی ۱۶ رقمی شده واز طریق سامانه صیاد(پیچک) صادر میگردد.
صدور چک تضمین شده خارج از ضوابط قانون چک ممنوع و تبادل بین بانکی چکهای تضمین شده فاقد شناسه صیادی از تاریخ ۱۷/۰۳/۱۴۰۱ در سامانه چکاوک ممنوع شده است.
لذا باتوجه به این که کلیه چکهای تضمین شده جاری مجهز به شناسه صیادی و از طریق سامانه صیاد(پیچک) ثبت صدور میگردند، قابل استعلام میباشند و ذینفع آن میتواند در زمان دریافت از صحت چک صادره به نفع خود مطلع گردد.
۲. برقراری امکان استعلام چک تضمین شده مزیت درخور توجهای نسبت به چک رمزدار ایجاد مینماید،در حالی که چک رمزدار قابل استعلام نبوده و ذینفع صرفاً با مراجعه به بانک صادرکننده میتواند از صحت چک اطمینان حاصل کند.
نکته: استعلام یاد شده با استفاده از شناسه ۱۶ رقمی و مراجعه به کلیه مبادی استعلامی چک اعم از درگاههای نوین بانکی ( اینترنت بانک و همراه بانک)، برنامکهای موبایلی و سرشماره ۴۰۴۰۷۰۱۷۰۱ (به صورت پیامکی) انجام می شود.
۳. چکهای تضمینشده بر خلاف چکهای رمزدار محدویتهای جغرافیایی در محل صدور و نقد شوندگی را نداشته و در سراسر کشور قابل صدور و مبادله میباشد.
۴. در حال حاضر شبکه بانکی متعاقب دریافت چک رمزدار از ذینفع نسبت به بررسی چک و پرداخت وجه آن متعاقب حصول اطمینان از صحت چک اقدام نموده و پرداخت وجه به ذینفع را پیش از انجام عملیات تسویه بین بانکی وجوه چکهای رمزدار و در لحظه ارائه به بانک انجام میدهند اما این امر در مورد چک های تضمینی اتفاق نمی افتد./ بنکر