تهدید تعرفهای چین توسط دونالد ترامپ، صنایع چینی را که سالانه بیش از 400 میلیارد دلار به آمریکا صادرات دارند، تحت فشار قرار داده، به طوری که بخش قابل توجهی از آنها به فکر انتقال تولید خود به دیگر کشورهای آسیایی افتادهاند.
شرکت اسباببازی سازی مایک سیگان برنامهریزی کرده تا در صورت پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، سطح تولید خود را در چین به نصف کاهش دهد.
تجربهای که رقیب این شرکت، یعنی کید کرافت در سال ۲۰۱۸ تجربه کرد. این شرکت سازنده وسایل بازی کودکان در سال ۲۰۱۸ و در پی اعمال تعرفه ۷.۵ تا ۲۵ درصدی توسط دولت دونالد ترامپ، ۲۰ درصد از تولید خود را به ویتنام، هند و چند کشور دیگر منتقل کرد.
اما این بار دونالد ترامپ صنایع چینی را به وضع تعرفه ۶۰ درصدی تهدید کرده که بسیار سنگینتر از تعرفههای وضع شده در دور پیشین ریاست جمهوری او است.
نظرخواهی خبرگزاری رویترز از ۲۷ صادرکننده محصولات چینی که حداقل ۱۵ درصد از صادراتشان به مقصد ایالات متحده است، حاکیست که ۱۲ صادرکننده از هم اکنون به این فکر افتادهاند که در صورت بازگشت آقای ترامپ به کاخ سفید، سهم بیشتری از تولید خود را به خارج از کشور منتقل کنند.
چهار شرکت چینی که هنوز تمامی زنجیره تولید آنها به طور کامل در این کشور مستقر است نیز اعلام کردهاند که در صورت افزایش تعرفههای واردات آمریکا، کارخانههایی را در خارج از کشور باز خواهند کرد. یازده شرکت دیگر نیز که هنوز برنامهریزی خاصی انجام ندادهاند، اذعان کردند که مدام نسبت به از دست رفتن بازار آمریکا نگرانند.
اما گروهی از کارشناسان معتقدند که آغاز دوباره جنگ تجاری میان آمریکا و چین، حتی با وجود تغییر مقر کارخانهها موجب افزایش هزینه تولید و قیمتها کالاها برای مصرفکنندگان آمریکایی میشود. به طوری که شرکت اسباببازی سازی مایک سیگان برآورد کرده که هزینههای تولید این شرکت در چین ۱۰ درصد پایینتر از سایر کشورهای منطقه خواهد بود. همچنین، این شرکت نگران است که استاندارد تولیداتش در سایر کشورها تفاوت محسوسی با محصولات تولید شده در چین داشته باشد.
سرمایهگذاران آمریکاییِ فعال در صنعت چین نیز این نگرانی را دارند که با وجود انتقال کارخانههای خود به ایالات متحده و برخورداری از حمایتهای دولتی، قیمت تمام شده محصولاتشان در خاک آمریکا بالاتر از چین خواهد شد.
اقتصاددانان پیشبینی میکنند که در صورت پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ۵ نوامبر، عملیاتی شدن تعرفههای ۶۰ درصدی تا اواسط سال ۲۰۲۵ طول خواهد کشید، اقدامی که میتواند رشد اقتصادی چین را در سال آینده ۰.۴ تا ۰.۷ درصد کاهش دهد.
البته پکن در مقابل میتواند با تضعیف یوان و اعطای کمک به صادرکنندگان با افزایش تعرفهها مقابله کند ولی این سیاست نیز خطر افزایش فرار سرمایهها و افزایش بدهیهای دولت را در پی خواهد داشت.
بنابراین، صادرکنندگان چینی امیدوارند که دونالد ترامپ در صورت پیروزی، موضع خود را در قبال افزایش تعرفهها تعدیل کند.