روز گذشته پس از حمله نظامی اسراییل و پاسخ پدافندی ایران به این اقدام، بازارهای دارایی کشور تغییر روند قابل توجهی را تجربه کردند. قیمت دلار حدود ۲ هزار و ۶۵۰ تومان کاهش یافت، سکه طلای طرح جدید نیز با افت ۳ میلیون و ۷۸۰ هزار تومانی به کانال ۵۰میلیون تومانی بازگشت. بورس نیز پس از مدتها یک روز سبز را به خود دید.
شاخص کل این بازار بعد از ۸ روز منفی سرانجام با رشد ۱.۲۳ درصدی به سطح یکمیلیون و ۹۹۵ هزار واحد رسید. پس از تحولات روز گذشته سوال اصلی فعالان بازار این است که چشمانداز شاخصهای دارایی چگونه خواهد بود؟ به نظر میرسد در صورت تداوم خروج ریسکهای سیاسی و کاهش سطح تنشها احتمالا بازارهای ارز و طلا مجددا وارد فاز ثبات خواهند شد و بازارساز، دست بالا را در تنظیم دلار خواهد داشت. خروج نااطمینانی میتواند روزهای سبز بورس را در تقویم افزایش دهد.
بازارهای ارز و طلا بر مدار پیشبینیها جلو رفتند. همزمان با اتمام وقایع بامداد شنبه، روند کاهشی شاخصهای ارزی و طلایی آغاز شد. «دنیای اقتصاد» پیش از این پیشبینی کرده بود که درصورت مشاهده یک پاسخ محدود از جانب رژیم صهیونیستی، ریسکهای تجمیع شده در بازار تخلیه خواهد شد. قیمت دلار آزاد در معاملات شنبه به کانال 65 هزار تومانی بازگشت. روند بازار ارز و طلا منفی شد. در هفتههای اخیر ریسک تشدید تنشهای نظامی میان ایران و رژیم صهیونیستی باعث شد که قیمت اسکناسهای خارجی و قطعات مختلف فلز طلا در سقفهای تاریخی خود قرار بگیرد.
انتظار سههفتهای بازار جهت مشاهده پاسخ احتمالی رژیم صهیونیستی سبب شد تا پتانسیل اخبار پیشخور شود. از طرف دیگر فعالان بازار ارز سیگنال عدم تداوم درگیریها را دریافت کردهاند. به عقیده این افراد شرایط احتمالا به سمت کاهش تنشها تداوم خواهد یافت. بررسیهای به عمل آمده از هسته مرکزی بازار ارز تهران گویای آن است که عمده فعالان بازار در روز گذشته نقش فروشنده را ایفا میکردند.
این درحالی است که در روزهای پایانی هفته گذشته خرید ارز در مقیاسهای خرد و کلان تقریبا ناممکن بود و فعالان تمایلی به فروش داراییهای خود نداشتند. بهعقیده تحلیلگران ارزی درصورت عدم پاسخگویی ایران به اقدام بامداد شنبه، احتمال تداوم افت نرخ در بازارهای ارز و طلا وجود دارد. مشاهدات نشان میدهد که در 26 فروردینماه نیز بازارهای کشور یک الگوی رفتاری مشابه را تجربه کردند. در آن زمان نیز حجم قابل توجهی از ریسکهای سیاسی در میان معاملهگران وجود داشت که با عدم تداوم یافتن تنشهای نظامی، این ریسکها تخلیه شد. در تاریخ ذکر شده قیمت دلار آزاد از کانال 67 هزار تومانی تا حوالی کانالهای 57 و 58 هزار تومان افت کرد.
گزارشی از یک شب مهم برای بازار
نرخ اسکناسهای خارجی در معاملات روزهای پایانی هفته گذشته افزایشی بود. آخرین نرخ نقدی ثبت شده برای اسکناس آمریکایی حوالی رقم 68 هزار و 550 تومان بود. این افزایش در معاملات غیرنقدی جمعه نیز ادامه داشت. به صورتی که نرخهای فردایی در عصر جمعه حوالی کانال 69 هزار تومانی ارائه میشد. با اتمام بازار فردایی، تتر (معادل رمز ارز دلار) تنها شاخص قابل بررسی بازار ارز بود.
در زمان شروع اقدام نظامی رژیم صهیونیستی نرخ تتر دچار شوک افزایشی شد و تا نیمه دوم کانال 69 هزار تومانی بالا رفت. اما به مجرد اتمام این اقدام قیمت تتر با افت حدود 2 هزار تومانی همراه شد. این پایان روند کاهشی نبود. در ادامه نرخ تتر به کانال قیمتی 66 هزار تومانی بازگشت. شروع معاملات نقدی دلار نیز با افت قیمت همراه بود. هر برگ از این اسکناس آمریکایی در معاملات عصر روز شنبه با افت چشمگیر 2 هزار و 650 تومانی نسبت به آخرین نرخ نقدی، در رقم 65 هزار و 900 تومان معامله شد. شدت افت ارزش سکه بیشتر از دلار بود. سکه طلا طرح جدید در بازار دیروز حدود 3 میلیون و780 هزار تومان ارزانتر از نرخ روز پنجشنبه در رقم 50 میلیون و 520 هزار تومان بهفروش رسید. خبر عرضه یک میلیون سکه طلا با تاریخ 1403 در تشدید افت ارزش بازار سکه تاثیر داشت./ دنیای اقتصاد