در تازهترین گزارش شرکت بریتانیایی ساویلز (Savills) که در حوزه املاک و مستغلات فعال است، پیشبینی شده است که ریاض، پایتخت عربستان سعودی، تا سال ۲۰۳۳ در میان ۱۵ شهر برتر با سریعترین رشد قرار گیرد.
بنا بر گزارش این شرکت، چنین رشدی ناشی از افزایش ۲۶ درصدی جمعیت ریاض و تلاشهای پادشاهی سعودی برای توسعه زیرساختها در پایتخت این کشور است.
بر اساس گزارش ساویلز، ریاض تنها شهر غیرآسیایی است که در این فهرست قرار دارد. این گزارش همچنین اشاره میکند که پیشبینی میشود جمعیت ریاض در ۱۰ سال آینده از ۵.۹ میلیون به ۹.۲ میلیون افزایش یابد؛ این موضوع سبب شده است به امکانات و خدمات بیشتری در این شهر نیاز باشد و اشتغال در شرایط رو به توسعه قرار گیرد.
به گزارش عرب نیوز، این میزان رشد با برنامه چشمانداز ۲۰۳۰ عربستان سعودی هم که هدف آن توسعه ریاض به عنوان یک مرکز مهم مسکونی و تجاری در جهان و در عین حال تنوع بخشیدن به اقتصاد عربستان سعودی و کاهش وابستگی آن به نفت است، مطابقت دارد.
ریچارد پل، از مدیران ساویلز در خاورمیانه، درباره این گزارش تاکید کرد: «عربستان سعودی حدود ۳۶ میلیون نفر جمعیت دارد که به طرز شگفتانگیزی ۶۷ درصد آنها زیر ۳۵ سالاند. این موضوع سبب میشود پتانسیل اشتغال بسیار بالا باشد و شرکتهای بیشتری تمایل داشته باشند در سالهای پیش رو در این شهر هزینه کنند.»
ساویلز خاطرنشان میکند که تقاضای شرکتهای بینالمللی برای ایجاد دفاتر منطقهای در این شهر بازار املاک تجاری ریاض را تقویت کرده و در عین حال رشد ورود گردشگران سبب شده تقاضا در بخش خردهفروشی در نزدیکی مقاصد گردشگری محبوب افزایش یابد.
بر اساس گزارشهای منتشرشده، در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ بیش از ۱۲۰ شرکت بینالمللی دفاتر منطقهایشان را به عربستان سعودی منتقل کردند که نسبت به مدت مشابه در سال قبل از آن، ۴۷۷ درصد افزایش نشان میدهد.
این رشد در پی آن است که عربستان سعودی مشوقهای جدیدی برای شرکتهای چندملیتی ارائه کرده و سبب شده است آنها نسبت به گذشته برای تاسیس مقر منطقهای در این پادشاهی تمایل بیشتری داشته باشند؛ این مشوقها به صورت معافیتهای مالیاتی و نیز تخفیفها در ارائه خدمات و پشتیبانی قوی است.
رمزی درویش، رئیس ساویلز در عربستان سعودی، از در نظر گرفتن چنین مشوقهایی به عنوان دلیل اصلی رشد ریاض نام برد. او تاکید کرد: «معافیتها و تخفیفهای مالیاتی ۳۰ ساله برای دفاتر منطقهای در کنار بازار در حال گسترش و چشماندازهای امیدوارکننده سبب شده است که شرکتهای بینالمللی بیش از پیش جذب عربستان سعودی شوند و موقعیت ریاض به عنوان یک مرکز منطقهای حیاتی برای کسبوکارهای پیشرو در صنایع مختلف تقویت شود.»
او افزود: ««ریاض با افزایش قابلتوجه علاقه شرکتها مواجه است، به طوری که بیش از ۱۸۰ شرکت خارجی در سال ۲۰۲۳ مقر منطقهایشان را در این شهر تاسیس کردند و این رقم از هدف اولیه ما که ۱۶۰ دفتر بود، فراتر رفته است.»
شرکت مشاوره املاک ساویلز مستقر در بریتانیا با استناد به دادههای دولتی منتشرشده در اوایل این ماه، تاکید کرد که سرمایهگذاری خارجی مستقیم در عربستان سعودی در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴ با ۵.۶ درصد افزایش نسبت به مدت مشابه در سال گذشته، به رقم ۲.۵۳ میلیارد دلار رسیده است.
در ماه مه نیز تحلیل شرکت اساندپی گلوبال (S&P Global) نشان داد که افتتاح مناطق آزاد اقتصادی و مشوقهای عربستان سعودی میتواند جریان سرمایهگذاری مستقیم خارجی به این پادشاهی را تسریع کند.
در اوایل سال ۲۰۲۴، اداره کل شرکتهای کوچک و متوسط عربستان سعودی نیز تاکید کرد که این برنامه، رشد اقتصادی ریاض را به میزان قابلتوجهی افزایش داده است.
علاوه بر این، در گزارشی که هنلی و شرکا (Henley & Partners) ماه ژوئن منتشر کرد، پیشبینی شد که در سال ۲۰۲۴ بیش از ۳۰۰ میلیونر به عربستان سعودی نقل مکان کنند و ریاض و جده در میان ثروتمندان محبوبیت فزایندهای بیابند.