کانال تلگرام ایران جیب
مدیران خودرو 777
مدیران خودرو 777
لست سکند تور مسافرتیلست سکند تور مسافرتی

نرم افزار حسابداری پارمیسنرم افزار حسابداری پارمیس

ماجرای جنجالی شمارش مجدد آرای هیئت رئیسه مجلس


کد خبر : ۱۲۱۰۸۶پنجشنبه، ۱۰ خرداد ۱۴۰۳ - ۰۹:۱۸:۵۳۱۷۰۰ بازدید

تعداد بالای آرای باطله، قدرت گیری مستقلین و ماجرای جنجالی شمارش مجدد آرای هیئت رئیسه از حواشی اولین رای گیری مجلس دوازدهم بود ...
ماجرای جنجالی شمارش مجدد آرای هیئت رئیسه مجلسماجرای جنجالی شمارش مجدد آرای هیئت رئیسه مجلس

انتخابات رئیس و هیئت رئیسه مجلس دوازدهم  از تعداد عجیب و غریب آرای باطله و ماجرای جنجالی شمارش آرا گرفته تا وزن کشی جریانات مختلف با این رای گیری؛ حرف های زیادی برای گفتن داشت.

پس از پایان رای گیری و  انتخاب قالیباف به عنوان رئیس مجلس، برخی چهره های اصولگرای از آرای باطله و سفید خود خبردادند و  اعلام کردند که بین قالیباف، ذوالنوری و متکی هیچ یک گزینه مطلوب آن ها نبوده است. میزان آرای باطله به حدی بود که در اولین رأی‌گیری مجلس دوازدهم حدود ۸.۵ درصد نمایندگان رأی باطله دادند!  این درحالی است که نگاهی به انتخابات‌های گذشته مجلس شورای اسلامی نشان می‌دهد این موضوع در سال‌های اخیر رو به افزایش بوده است. به طوری که برای مثال در جریان انتخابات هیئت رئیسه سال اول مجلس یازدهم تعداد آرای باطله تنها ۸ رأی از میان ۲۶۶ رأی بود؛ یعنی کمتر از نیم درصد. موضوعی که با واکنش های زیادی همراه شد. در همین باره مهر با انتقاد از این میزان از آرای باطله نوشت:« روشن است که این موضوع، چه عامدانه و هماهنگ شده، چه بی غرض و از روی بی‌تفاوت اگر رخ داده باشد، پیامی واحد برای جامعه مخاطب دارد: «یا مجلس برای نمایندگان جدی نیست؛ یا دعوای سیاسی‌شان از این حرف‌ها جدی‌تر است در این شرایط، سوالی که از دیروز ذهن بسیاری از مردم، رسانه‌ها و کارشناسان را درگیر خود کرده این است که نمایندگانی که از بین سه نفر، نتوانستند یک نفر را انتخاب کنند و بی دغدغه رأی باطله دادند، برای مسائل کلان کشور خود را به زحمت کارشناسی و اتخاذ تصمیم درست می‌اندازند؟ اگر بین گزینه‌ها، نامزد مطلوب‌شان حضور نداشت چرا تلاش نکردند گزینه‌ای را اضافه کنند یا حتی اگر خودشان را انتخاب بهتری می‌دانستند، چرا خود نامزد نشدند؟ بدبینانه این بود که ۵ رأی نصیب‌شان شود!» یکی از تحلیلگران شبکه های اجتماعی نیز به توضیحات تفصیلی امیرحسین ثابتی نماینده تهران درباره این که چرا رای سفید داده، این گونه واکنش نشان داد :« حتی اگر اقدام امیرحسین ثابتی (به عنوان یک نماینده مجلس، نه یک شهروند عادی و حتی مجری صداوسیما) در راستای تئوریزه کردن رای باطله و سفید نباشد، قطعا می تواند ناشی از صفر و صد دیدن عالم سیاست و نوعی آرمانگرایی محض باشد که اتفاقا می تواند در نهایت منجر به بی‌عملی و چه بسا بدتر شدن اوضاع شود!» مدیر مسئول روزنامه جوان نیز در توئیتی نوشت :« نماینده ای در اولین و شاید مهم ترین انتخابات چهارساله اش رای باطله می دهد یا نمی داند انتخابات امری نسبی و برگزیدن مطلوب و گاه جلوگیری از برگزیده شدن نامطلوب تر است یا کرسی نمایندگی را به شوخی گرفته است.» 

اتفاق عجیب در بازشماری آرای انتخابات هیئت رئیسه

در همین راستا با اعتراض یکی‌ از کاندیداهای نایب رئیسی مجلس دوازدهم که گفته می شود رسایی بوده است؛ مجددا آرا مورد بازشماری قرار گرفت و با یک اتفاق عجیب همراه شد. عباس پاپی زاده منتخب دزفول در مجلس گفت: «با توجه به اعتراضی که برخی داوطلبان انتخابات هیئت رئیسه به نتایج شمارش آرا داشتند، تصمیم به بازشماری آرا گرفته شد که در نتیجه بازشماری در بخش انتخاب دبیران هیئت رئیسه یک تغییر به دنبال داشت. بعد از بازشماری آرای داوطلبان کرسی دبیری هیئت رئیسه بنده عباس پاپی زاده به عنوان یکی از ۶ دبیر هیئت رئیسه مجلس از سوی نمایندگان محترم برای عضویت در هیئت رئیسه انتخاب شدم.» طبق نتایج آرای اولیه مجتبی بخشی پور، احمد نادری، روح‌ا... متفکر آزاد، مجتبی یوسفی، محمد رشیدی و اکبر رنجبرزاده به عنوان منتخبان این جایگاه تعیین شده بودند که در بازشماری آرا، پاپی‌زاده جایگزین رنجبرزاده شده است. اما بنابر اطلاعیه روابط‌عمومی مجلس به جز حذف رنجبرزاده و جایگزین شدن پاپی زاده تغییری در ترکیب هیئت رئیسه ایجاد نشد:« در بازشماری مجدد آرا مشخص شد که دلیل اختلاف در تعداد آرای اعلامی، اشتباه نمایندگان شمارش‌کننده آرا در تجمیع آرا  بوده به نحوی که آرای شمارش شده در دو برگه، هنگام تجمیع دوبار محاسبه شده و باعث بروز این اختلاف در تعداد آرا شده است.» البته گفته شد که رای غلامرضا نوری‌قزلجه (عضو اصلاح‌طلب هیئت رئیسه) ۴۱ رای ریخت؛ ۱۳۰ به ۸۹ تغییر کرد و آرای سلیمی و میرمحمدی تغییری نداشت.در بازشماری آرای نواب رئیس؛ آرای حاجی بابایی ۲۱ رای، نیکزاد ۲۷ رای، مصری ۱۹ رای و غضنفرآبادی ۲ رای کم شد؛ آرای رسایی یک عدد افزایش یافت و تعداد آرای باطله هم ثابت ماند. 

وزن کشی جریان های سیاسی

اما از کم و کیف آرا مهم تر وزن کشی جریان های سیاسی در این انتخابات درون پارلمانی بود. موضوعی که مورد توجه رسانه ها و مطبوعات کشور نیز قرار گرفت و هر یک از زاویه ای این موضوع را تحلیل و بررسی کردند. فرهیختگان از انزوای جریان رادیکالیسم اصولگرایی سخن گفت و نوشت :«آنچه در صحن علنی مجلس اتفاق افتاد، اصلا شباهتی به آنچه در این مدت از جانب برخی طیف‌های «خودخوانده سیاسی» در فضای مجازی به راه افتاد، نداشت. انتخاب مجدد قالیباف به ریاست مجلس نشان می‌داد آنچه برای نمایندگان در رای خود اهمیت پیدا می‌کند، «تسویه‌حساب‌های سیاسی» و «دامن زدن به مجادلات» نبود، بلکه نمایندگان مجلس با فاصله‌گذاری با هیاهوهای به وجود آمده، رئیس مجلس را انتخاب کردند... رای 12 درصدی رسایی از کاندیداهای نایب‌رئیسی مجلس، علی‌رغم به راه انداختن هیاهوها و مجادلات سیاسی و ملتهب کردن فضای سیاسی کشور و مجلس برای تغییر ساختار هیئت‌رئیسه مجلس، نشان می‌دهد نگاه و نظر دیگر نمایندگان بهارستان تفاوت و شکاف جدی‌ای با نظر رسایی دارد.» صبح نو دیگر رسانه اصولگرا نیز اظهار کرد:«نتایج این انتخاب، وزن سیاسی گروه‌های مختلف را مشخص کرد و نشان داد که توفیق با گزینه‌های اصیل سیاسی است.  مقایسه آرا با دوره‌های پیشین بیانگر جاافتادگی سیاسی هیئت رئیسه مجلس در پارلمان است. رقابت بر سر کرسی‌های هیئت رئیسه با پیروزی قاطعانه قالیباف در برابر رقبای جدیدالورود بود. اصلاح‌طلبان و مستقلین ۴۹ نماینده در بین منتخبین مجلس دوازدهم دارند که از این تعداد ۲۴ نفر رأی سفید داده‌اند. امنا که از لیست‌های انتخاباتی مدعی در انتخابات مجلس بودند، ۳۵ نماینده در بهارستان دارند که احتمالا این افراد همان 35 رأی رسایی هستند. پنج نماینده‌ای که به متکی رأی دادند هم گرایش مصاف یا امنایی دارند. رأی ذوالنوری را هم می‌توان حاصل ائتلاف امنا با ۳۵ رأی و برخی اصلاح‌طلبان و اعتدالیون با بیش از ۲۰ رأی دانست.» پای رسانه های اصلاح طلب نیز به این ماجرا باز شد و آن ها قدرت گیری مستقلین در مجلس دوازدهم را مورد توجه قرار دادند. در همین باره دنیای اقتصاد نوشت :« به نظر می‌رسد که مستقلین با ۱۰۰کرسی، اصولگرایان منتسب به قالیباف با ۱۱۰کرسی و پایداری و امنایی‌ها با ۸۰کرسی در مجلس دوازدهم در مقابل یکدیگر صف‌آرایی خواهند کرد.»

پزشکیان نماینده اصلاح طلب مجلس دوازدهم نیز در سخنان اخیر خود به قدرت گیری مستقلین اشاره کرد .» سخنی که غلامرضا نوری‌قزلجه عضو فراکسیون مستقل‌ها نیز بر آن مهر تایید زد و البته در لابه لای سخنانش گریزی هم به موضوع کاندیداتوری قالیباف در انتخابات ریاست جمهوری زد و گفت:«  دلیل رای بالای قالیباف برای ریاست پارلمان، نظر مثبت فراکسیون مستقلین بود زیرا قالیباف به آن ها گفت که در مجلس خواهد ماند و قالیباف برای اداره مجلس مصمم است.»



اخبار مرتبط

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار هفته

پربحث ترین ها

سایر خبرها