جمعیت بدمسکن کشور که براساس آمارهای رسمی میانه دهه 90، معادل 19.5 میلیون نفر اعلام شده بود، در یک برآورد جدید به 23 میلیون نفر افزایش یافت.
به گزارش ایران جیب از دنیای اقتصاد، معاون وزیر راه وشهرسازی، دیروز اعلام کرد: هماکنون ۲۳ میلیون نفر از جمعیت شهری کشور به دلیل سکونت در بافتهای فرسوده و ناکارآمد و همچنین سکونتگاههای غیررسمی، بدمسکن هستند و جان آنها در معرض خطر قرار دارد. این برآورد جدید یک سوال مهم را در خود جای داده است؛ اینکه چرا طی یک دهه اخیر بهرغم همه اقدامات انجام شده در حوزه نوسازی بافتهای فرسوده وسکونتگاههای غیررسمی، جمعیت بدمسکن افزایش داشته است؟ آیا این اقدامات بیاثر بوده است؟
محمد آیینی، معاون وزیر راه وشهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران، در پاسخ به این سوال به «دنیای اقتصاد» اعلام کرد: برآورد فعلی از جمعیت بدمسکن، با توجه به متوسط نرخ رشد سالانه جمعیت صورت گرفته است. به گفته محمد آیینی، بررسیها نشان میدهد، جمعیت ۱۱ و نیم میلیون نفری ساکن در بافتهای فرسوده شهری ایران از سال ۹۵ تاکنون در هر سال به طور متوسط، رشد ۱.۳ درصدی، یعنی معادل نرخ رشد جمعیت ایران، داشته است. اما، جمعیت بدمسکن ساکن در سکونتگاههای غیررسمی و حاشیهای، به دلیل گسترش فقر مسکن، رشدی به مراتب بیشتر از حد طبیعی داشته و برآوردها حاکی از آن است در هر سال به طور متوسط ۲.۳درصد به جمعیت ساکن در این سکونتگاههای غیررسمی افزوده شده است.
جمعیت حدود یک میلیون نفری ساکن در بافتهای تاریخی نیز تقریبا در یک دهه اخیر بدون تغییر بوده است. به گفته آیینی، همچنین، بخشی از این رشد جمعیت بدمسکن ناشی از گسترش محدوده بافتهای فرسوده وناکارآمد و سکونتگاههای غیررسمی در سالهای اخیر است. در حالی که ابتدای دهه ۹۰، مساحت پهنههای فرسوده و سکونتگاههای غیررسمی ۷۴هزار هکتار اعلام میشد در تازهترین برآوردها این میزان به ۱۶۷هزار هکتار افزایش یافته است.
آیینی گفت: تاکنون بیش از یک میلیون و ۵۰هزار واحد مسکونی در بافتهای فرسوده ساخته شده است که حاصل نوسازی بیش از ۳۵۰هزار پلاک فرسوده است. هنوز ۲میلیون و۷۰۰هزار پلاک فرسوده با قابلیت ساخت دستکم ۴.۵میلیون واحد مسکونی در کشور وجود دارد. آیینی همچنین از صعود آمار نوسازی مسکن در سال ۱۴۰۲ خبر داد و گفت: در سال گذشته سهم پروانههای ساختمانی بافت فرسوده از کل پروانهها به ۲۱.۵درصد رسید؛ این سهم در ۱۴۰۱ معادل ۱۸.۵درصد بود و در صورتی که بسته مشوقهای شهرسازانه در همه شهرها اجرایی شود، این سهم به میزان قابلتوجهی افزایش خواهد یافت.
معاون وزیر راه وشهرسازی، همچنین آماری از وضعیت ساختوساز در بافتهای فرسوده در قالب طرح نهضت ملی مسکن ارائه کرد. به گفته آیینی سهم بافتهای فرسوده از ساخت سالانه یک میلیون مسکن در کشور، ساخت ۱۵۰هزار واحد مسکونی در هر سال است. طی دو سال اخیر تاکنون ۲۶۶هزار واحد مسکونی در قالب این طرح در پروسه ساخت قرار گرفته که از این میزان سهم تهران حدود ۵۵هزار واحد است؛ همچنین بیش از ۸۲هزار واحد نیز تاکنون افتتاح شده که حدود ۱۶هزار واحد از این تعداد مربوط به تهران بوده است. آیینی اعلام کرد: بنا داریم تا پایان امسال آمار واحدهای شروع شده نهضت ملی را به ۴۰۰هزار واحد مسکونی رسانده و۱۰۰هزار واحد دیگر را نیز به بهرهبرداری برسانیم.