جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، پیشنهاد کرده است تعرفه برخی محصولات وارداتی فولاد و آلومینیوم از چین سه برابر شود.
این تازهترین سیاست حفاظتی است که بایدن در جریان مبارزات انتخاباتی علیه دونالد ترامپ در پیش میگیرد. ترامپ برای سیاست تجاری سفت و سخت خود مقابل چین معروف بود.
کاخ سفید گفت که هدف این پیشنهاد حفاظت از اشتغال در آمریکا در برابر رقابت «غیرمنصفانه» است.
چین قبلا ادعاها درباره قیمتشکنی (دامپینگ) فولاد و آلومنیوم در خارج را رد کرده است.
این روش به معنی فروش محصولات زائد در کشوری دیگر به قیمتی خیلی پایین است و اغلب باعث میشود بازارِ صنعت داخلیِ این محصول به شدت ضربه بخورد.
رئیس جمهور آمریکا روز چهارشنبه در سخنانی برای اتحادیه کارگران صنعت فولاد یونایتد در پنسیلوانیا گفت که بهای کالاهای چینی «به طور غیرمنصفانهای پایین است» چون پکن به شرکتهایی که «نگران سوددهی نیستند» سوبسید میدهد.
بایدن گفت: «تقلب میکنند که خسارت آن را اینجا در آمریکا دیدهایم.»
او گفت که دهها هزار موقعیت شغلی در صنعت فولاد در اوایل دهه ۲۰۰۰ به دلیل واردات از چین از میان رفته است.
او گفت: «اجازه نخواهیم داد این اتفاق دوباره بیافتد.»
سفارت چین در آمریکا گفت که «قویا مخالف» تدابیر پیشنهادی بایدن است.
لیو پِنگییو سخنگوی سفارت چین در بیانیهای که در اختیار بیبیسی قرار گرفت گفت: «بسیاری از شرکای تجاری آمریکا، از جمله چین، قویا از استفاده مکرر ایالات متحده از امنیت ملی، معیارهای نامربوط به بازار، مازاد تولید و سایر دلایل برای اعمال محدودیتها و سیاسی کردن مسائل تجاری ناراضی هستند.»
پِنگییو افزود او امیدوار است که آمریکا «برای متوقف کردن اقداماتی که ناقض مقررات جهانی در امور اقتصادی و تجاری است» با چین همکاری کند و تعرفهها را لغو کند.
صندوق بینالمللی پول روز سهشنبه هشدار داد که این نوع تنشهای ژئوپولیتیکی خطر آسیب رساندن به رشد اقتصادی جهان و سوق دادن تورم در جهت غلط را به همراه دارد.
کاخ سفید این موضوع را رد میکند که این تعرفهها - که به معنی افزایش یک مالیات مرزی برای کسر کوچکی از واردات از ۷.۵ درصد به ۲۵ درصد است - باعث افزایش قیمت در آمریکا خواهد شد.
بایدن این پیشنهاد و سایر تلاشهای حمایتی از بخش تولید را در یک تجمع انتخاباتی در پیتزبورگ به بحث گذاشت که یک پایگاه مهم صنعت فولاد در آمریکاست.
او و ترامپ برای جلب آرای طبقه کارگر رقابت میکنند که میتواند یک بلوک تعیینکننده در انتخابات نوامبر باشد.
کاخ سفید گفت که علاوه بر تعرفه، او به درخواست «اتحادیه کارگران فولاد آمریکا» و سایرین تحقیقاتی را درباره روشهای تجاری غیرمنصفانه چین در بخش کشتیسازی و لجستکی شروع میکند.
کاخ سفید میگوید در عین حال به دنبال اقدام علیه شرکتهای چینی است که سعی دارند برای پرهیز از مالیات مرزی آمریکا، محصولات خود را از طریق مکزیک وارد آمریکا کنند.
بایدن همچنین علیه پیشنهاد خریداری «یو اس استیل» توسط «نیپون استیل» ژاپن صحبت کرد و گفت که به عقیده او مالکیت این شرکت باید آمریکایی بماند.
تعرفههای بالاتر بر واردات فلزاتی که در تحقیقات موسوم به «۳۰۱» موضوع بررسی هستند اثر خواهد گذاشت. تمرکز این تحقیقات سیاستهایی است که بر تجارت آمریکا اثر میگذارد.
بسیاری از محصولات وارداتی فولاد و آلومینیوم از چین از قبل در معرض مالیات مرزی - شامل یک تعرفه ۲۵ درصدی بر برخی محصولات فولاد - بوده است که در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ با تکیه بر دلایل امنیت ملی اعمال شد.
آن تعرفهها از سوی سازمان تجارت جهانی ناقض مقررات تجاری بینالمللی شناخته شد و بعدا برای بسیاری کشورها محدودتر شد.
آن تعرفهها چرخشی کلیدی در رویکرد واشنگتن به تجارت بود، که از دیرباز بر محور بازار آزاد و اجماع به نفع تجارت میگردید.
ترامپ که خود را «مرد تعرفه» مینامید قول داده است در صورت پیروزی در انتخابات تدابیر سفت و سختتری در پیش گیرد.
او پیشنهاد یک مالیات مرزی ۱۰ درصدی بر کلیه واردات را داده است که برای کالاهای چینی به بیش از ۶۰ درصد جهش میکند.