پژوهشگران تایید کردهاند که در ادامه روند گرمایش زمین، که پدیده آبوهوایی النینیو سال پیش به آن دامن زد، 2023 گرمترین سال از زمان شروع ثبت رکوردها بوده است.
به گفته سازمان اقلیمی اتحادیه اروپا سال پیش دما ۱.۴۸ درجه سانتیگراد بالاتر از میانگین درازمدت تا پیش از شروع سوزاندن سوختهای فسیلی در حجم عظیم بود.
تحلیل بیبیسی نشان میدهد که از ماه ژوئیه تاکنون زمین تقریبا هر روز دمایی بالاتر از معمول را تجربه کرده است.
دمای آبهای سطحی اقیانوسها هم رکورد شکسته است.
سازمان هواشناسی بریتانیا (مت آفیس) هفته پیش گزارش داد که بریتانیا دومین سال گرم خود را در سال ۲۰۲۳ تجربه کرد.
این رکوردها جهان را به شکستن مرزی نزدیک میکند که کشورها برای پرهیز از آن به توافق رسیدهاند.
اندرو دسلر، استاد علوم اتمسفری در دانشگاه «ای اند ام»، تگزاس میگوید: «از نظر من نکته مهم این نبود که ۲۰۲۳ رکورد گذاشت، بلکه این بود که با چه فاصلهای رکورد قبلی را شکسته است.»
گرمای استثنایی
با ادامه تزریق گازهای گلخانهای، مثل دی اکسیدکربن، به اتمسفر زمین توسط انسان، دمای زمین در صد سال گذشته بهسرعت افزایش پیدا کرده است.
اما یک سال ماه پیش هیچ نهاد علمی نبود که پیشبینی کند ۲۰۲۳ داغترین سال از زمان ثبت رکوردها خواهد بود؛ موضوعی که به پیچیدگی اقلیم زمین مربوط میشود.
در چند ماه اول سال، روزهای کمی وجود داشت که از نظر دما رکورد بگذارد.
اما جهان در نیمه دوم سال روندی چشمگیر را شروع کرد که با رکورد گذاشتنهای مکرر روزانه همراه بود.
بیبیسی دادههای سازمان خدمات تغییر اقلیم کوپرنیک را تحلیل کرده است که نشان میدهد زمین سال قبل بیش از ۲۰۰ روز شاهد رکوردهای روزانه دما بود.
این جهش عمدتا به دلیل سرعت پدیدار شدن عوارض پدیده النینیو بود که مزید علت اصلی، یعنی روند گرمایش، شد.
النینیو رویدادی طبیعی است که طی آن آبهای گرم در شرق اقیانوس آرام به سطح میآید و حرارت بیشتری را راهی اتمسفر میکند.
کارشناسان ابتدا انتظار داشتند آثار کامل ال نینیو تا اوایل ۲۰۲۴ ظاهر نشود، اما تاثیر آن بر دمای هوا زودتر از انتظار ظاهر شد که بسیاری از دانشمندان را متحیر کرده است.
زیک هاسفادر، اقلیم شناس در «برکلی ارت»، که یک سازمان علمی در آمریکاست، گفت: «این رویداد سوالات جالبی را در مورد اینکه چرا ۲۰۲۳ اینقدر گرم بود پیش میآورد.»
یک ویژگی قابل توجه دیگر ۲۰۲۳ این است که گرما تقریبا در همه نقاط جهان احساس شد.
این رکورد به وخیمتر شدن بسیاری از رویدادهای شدید آبوهوایی در سال گذشته دامن زد؛ از موجهای شدید گرما و آتشسوزیهای طبیعی در کانادا و آمریکا گرفته تا خشکسالی طولانی و بعد سیل در بخشهایی از شرق آفریقا.