از ماه گذشته با آغاز به کار 3 صندوق بازنشستگی تکمیلی ، فعالیت این صندوق های نوظهور رسما در بازار سرمایه آغاز شد. صندوق بازنشستگی تکمیلی، ابزاری کارآمد برای افزایش توان مالی شاغلان در دوران بازنشستگی است و در دنیا طرفداران زیادی دارد. کارکردهای این صندوق ها ساده و به نفع شاغلان و شرکت هاست.
درکنارصندوق های بازنشستگی اجباری که در بسیاری ازکشورها برای افراد شاغل در سازمان ها و شرکت ها در نظر گرفته شده است، صندوق های بازنشستگی اختیاری نیز وجود دارند که به کارفرما و کارکنان یک بنگاه اقتصادی این اجازه را می دهند تا برای دوران بازنشستگی کارکنان ، برنامه ریزی کنند. به بیان دیگر دراغلب کشورها، یک طرح بازنشستگی پایه وجود دارد که افراد جامعه از این طرح به عنوان یک بیمه پایه استفاده می کنند؛ اغلب این طرح ها اجباری است و سایر طرح های تکمیلی اختیاری است. بیمه های اجباری بازنشستگی منابع مالی حداقلی را برای افراد جامعه فراهم می کنند اما شاغلان می توانندطرح های تکمیلی را مازاد بر این حداقل ها، با توجه به شرایط خود تهیه کند. یکی ازمهمترین طرح هایی از چند دهه پیش در دنیا رواج پیدا کرده است صندوق های بازنشستگی تکمیلی هستند که به سرعت در حال رشداند. در ایران نیز از ماه گذشته سه صندوق بازنشستگی تکمیلی رسما فعالیت خود را در بازار سرمایه آغاز کردند. اما این صندوق ها چگونه کار می کنند ویژگی ها و مزایای این صندوق ها برای دوران بازنشستگی چیست؟
به طورخلاصه، صندوق بازنشستگی یک صندوق ویژه سرمایهگذاری، مخصوص وجوهی است که برای استفاده در دوران بازنشستگی، سرمایهگذاری میشوند. هدف اصلی این صندوق، تامین آتیه سرمایهگذار در دوران بازنشستگی از طریق سرمایهگذاری مداوم و اصولی است. در این صورت، هر فرد برای دوران بازنشستگی خود به جای خرید سهام و اوراق بهادار، به صورت مستقیم سرمایه خود را به صندوق میسپارد و متخصصین مالی در این صندوق منابع مالی را صرف سرمایهگذاری برای افراد می کند.
نحوه فعالیت صندوق های بازنشستگی تکمیلی
در مرحله اول کارفرما با انعقاد یک قرارداد بخشی از حقوق ماهانه شاعلان را برای تخصیص در صندوق کسر می کند.
در مرحله دوم بخش دیگری از منابع مالی صندوق از طریق کارفرما تامین می شود.
در مرحله سوم کارفرما با تشکیل یک صندوق بازنشستگی تکمیلی منابع مالی دریافتی و سهم خود را به این صندوق واریز و صندوق آماده سرمایهگذاری میشود.
در مرحله چهارم صندوق از طریق نیرو های متخصص تلاش می کند در بازار های مالی سرمایه گذاری و برای کارکنان شرکت ارزش افزوده ایجاد کند.
در مرحله پنجم میزان سرمایه گذاری افراد متناسب با میزان حضور آنها در آن شرکت یا سازمان افزایش و ارزش سرمایه گذاری هایشان در صندوق افزایش مییابد.
در مرحله ششم کارکنان شرکت در زمان خروج از شرکت یا بازنشستگی می توانند با صندوق تسویه و منابع مالی که ظرف سال ها به صورت مستمر و پایدار سرمایهگذاری کردهاند را به علاوه ارزش افزوده ایجاد شده دریافت کنند.
مزایای صندوق های بازنشستگی برای شاغلان
شفاف بودن میزان بازده ایجاد شده برای کارمندان
سهولت سرمایه گذاری در صندوق
مستمر بودن سرمایه گذاری بدون ایجاد فشار مالی به کارمندان
امکان استفاده از متخصصین مالی برای سرمایه گذاری
امکان وثیقه کردن سرمایه گذاری انجام شده
شفاف بودن میزان پرداختی هر کارمند
امکان محاسبه دقیق ارزش خالص دارایی ها و سرمایه گذاری انجام شده به صورت روزانه
مزایای صندوق های بازنشستگی برای کارفرمایان
افزایش وفاداری و تعهد سازمانی شاغلان
افزای بهره وری سازمان
تقویت برند شرکت و ایجاد مزیت نسبی
ایجاد حس رضایت و قدردانی درکارمندان
رشد درآمد در نتیجه افزایش بهرهوری