انتقادات روزهای گذشته عبدالناصر همتی، رئیس بانک مرکزی دولت حسن روحانی بهانه خوبی برای بررسی وضعیت عملکرد بانک مرکزی دولت است.
همتی در صفحات توئیتر و اینستاگرام شخصی با آوردن نرخ رشد برخی از شاخصهای اقتصادی مانند نقدینگی، شاخص قیمتها و چاپ پول از ابتدای دولت تاکنون، عملکرد اقتصادی دولت را زیر سوال برد. برخی از رسانهها نیز با مقایسه 23 ماه ابتدایی دولت رئیسی و 23 ماه پایانی دولت روحانی که همتی سکاندار بانک مرکزی بود به انتشار آمار توسط همتی پاسخ دادند که برای نمونه میتوان به مقایسه نرخ رشد نقدینگی اشاره کرد. رشد نقدینگی در 23 ماه نخست دولت رئیسی در حالی 72.3 درصد بوده که در 23 ماه پایانی دولت روحانی 79.6 درصد بوده است.
با توجه به طرح انتقاداتی از سوی رئیس اسبق بانک مرکزی به آمار رشد نقدینگی، در ادامه به بررسی سیاستهای بانک مرکزی در خصوص مهار نقدینگی به عنوان عامل اصلی تورم میپردازیم. بررسی آمارهای رشد نقدینگی نشان میدهد با وجود تورمهای بالا و پاندمی کرونا، اجرای سیاست کنترل ترازنامه در دولت ابراهیم رئیسی توانسته از مهر 1400 به کاهش نرخ رشد نقدینگی کمک کند و از این رو میتوان کارنامه بانک مرکزی دولت رئیسی در مهار نقدینگی را موفق ارزیابی کرد.
اما مساله مهمی که در اینجا محل نزاع بوده، موضوع رشد پایه پولی است. برخیها مدعی هستند در ماههای آینده باید شاهد بروز و ظهور مخاطرات رشد پایه پولی باشیم که بهویژه در ماههای انتهایی سال گذشته رخ داده است.