سه کشور ژاپن، بریتانیا و ایتالیا دیروز جمعه نهم دسامبر 2022 اعلام کردند که به طور مشترک نسل جدید جتهای جنگنده را توسعه خواهند داد. این پروژه زمینهساز همکاریهای آینده با سایر متحدان از جمله ایالات متحده خواهد شد.
بزرگترین برنامه همکاری دفاعی ژاپن و اروپا
پیشبینی میشود در این جت جدید که در زمره نسل ششم هواپیماهای جنگی محسوب میشوند و قرار است تا سال ۲۰۳۵ به برهبرداری برسد، از نتایج تحقیقات هر سه کشور عضو در زمینههای فناوری پیشرفته نبرد هوایی، از ظرفیت رادارگریزی گرفته تا حسگرهای پیشرفته، استفاده شود.
سه کشور ژاپن، بریتانیا و ایتالیا در یک بیانیه مشترک اعلام کردند که این «اقدام بلندپروازانه» آنهم در زمانی که «تهدیدها و تجاوزات در سراسر جهان در حال افزایش است»، «توانایی نظامی پیشرفته و مزیت فناوری ما را ارتقا خواهد بخشید».
به همراه این بیانیه تصاویری گرافیکی منتشر شده که جتهای جدید براقی را بر فراز کوه فوجی در ژاپن، شهر لندن در بریتانیا و در بالای آسمان شهر رم ایتالیا در حالت پرواز نشان میدهد.
هر چند در این بیانیه هیچ برآوردی از هزینهها ارائه نشده، اما این سه کشور در حال حاضر میلیاردها دلار برای توسعه جتهای جنگنده مدرن بودجه تخصیص دادهاند. با این حال، این بزرگترین برنامه همکاری دفاعی ژاپن و اروپا خواهد بود که تاکنون انجام شده است.
شرکتهای صنایع سنگین میتسوبیشی ژاپن، بیاِیای سیستمز بریتانیا (BAE Systems) و لئوناردو ایتالیا بر پروژه جدید نظارت خواهند کرد. این دومین طرح توسعه مشترک توکیو با یک کشور غربی محسوی میشود؛ پیشتر نیز ژاین مشترکا با آمریکا برنامه ساخت موشک SM-3 را به سرانجام رسانده بودند.
طرح جهانی نبردهای هوایی
یکی از مقامات وزارت دفاع ژاپن گفت که هدف این پیمان این است که سه کشور بتوانند جنگندهای با قابلیتهای بسیار پیشرفتهتر از مدلهای موجود مانند اف-۳۵ ایالات متحده بسازند.
پروژههای تعریفشده اینچنینی در راستای پروژهای مشترک موسوم به «طرح جهانی نبردهای هوایی» طبقهبندی میشوند. در این بیانیه آمده است که اینگونه اقدامات نهایتا شامل «همکاریهای آتی با ایالات متحده، اعضای ناتو و کشورهای شریک» در اروپا، آسیا و سراسر جهان نیز خواهد شد.
در واکنش به این اقدام سهجانبه ژاپن، بریتانیا و ایتالیا؛ وزارت دفاع ایالات متحده نیز در بیانیه مشترک جداگانهای با وزارت دفاع ژاپن از این پروژه حمایت کرد.
بر این اساس توکیو میبایست بودجه نظامی خود را افزایش دهد و این امر برای کشور ژاپن اقدامی بحث برانگیز محسوب میشود چرا که براساس قانون اساسی این کشور گسترش ظرفیتهای نظامی دارای محدودیتهایی است. اما جنگ در اوکراین، آزمایشهای موشکی مکرر کره شمالی و فشار فزاینده از سوی چین موجب شده است این کشور آسیایی نیز بودجه نظامی خود را افزایش دهد.