با به صدا درآمدن سوت پایان معاملات روز چهارشنبه، پرونده معاملات در آخرین هفته ماه مهر نیز بسته شد تا سهامداران خود را برای مبارزات سنگین هفتههای باقی مانده از سال 1401 مهیا کنند.
امروز، بازار سهام در حالی تعطیلات خود را آغاز کرد که طی 5 روز گذشته، شاخص کل بورس 0.75 درصد از ارتفاع خود را ازدست داد و با کاهش 9 هزار واحدی نسبت به ابتدای هفته، در عدد یک میلیون و 310 هزار واحد ایستاد. در همین بازه، شاخص کل هم وزن نیز با کاهش 0.44 درصدی روبهرو شد و با وجود اینکه طی روزهای دوشنبه و سهشنبه افزایش ارتفاع داشت؛ در مجموع هفته یک هزار و 735 واحد کاهش ارتفاع داد و در محدوده 378 هزار واحد بسته شد.
آمارها نشان میدهد که در فرابورس نیز اوضاع به همین منوال بوده و شاخص آیفکس با کاهش ارتفاع 0.66 درصدی، در عدد 17 هزار و 853 واحدی به کار خود پایان داده است.
همچنین در این هفته روند نزولی حجم و ارزش معاملات تداوم یافت و میانگین هفتگی ارزش معاملات خرد با کاهش 15 درصدی نسبت به هفته قبل به عدد یک هزار و 910 میلیارد تومان رسید. روند کاهشی ارزش معاملات خرد که در روز چهارشنبه به رقم ناامیدکننده یک هزار و 560 میلیارد تومان نیز رسید از عمیق شدن وضعیت رکودی حاکم بر بازار خبر میدهد. جالب توجه است که میانگین هفتگی معاملات در مهرماه در حال حاضر فاصله بسیار زیادی از میانگین 3 و 6 ماهه قبل از آن گرفته است که این موضوع نیز نشان میدهد طی ماههای گذشته، رویگردانی سرمایهگذاران از معاملات سهام بسیار بالا بوده است.
یک هزار و 100 میلیارد تومان دیگر از بازار خارج شد
هرچند که با نگاهی به میانگین حرکتی شاخص خالص ورود پول حقیقی به بازار سهام، مشخص میشود که طی یک ماه گذشته از سرعت خروج پول از بازار کاسته شده است؛ اما بازار همچنان با خروج پول حقیقی روبهرو بوده است و با احتساب یک هزار و 100 میلیارد تومانی که در هفته جاری توسط حقیقیها از بازار سهام خارج شد، مجموع خروج پول از ابتدای مهرماه به 4 هزار و 540 میلیارد تومان رسیده است.
تداوم خروج پول از بازار سهام در حالی است که این روزها هلدینگها و سهامداران عمده شرکتها در بازار برای حمایت از قیمت سهام خود دست به کار شدهاند و سعی دارند از راههای مختلفی چون انتشار اوراق تبعی و سایر ابزارها، این اطمینان را به فعالین بازار بدهند که سهامشان در حال حاضر در محدوده ارزندهای قرار دارد و سهامداران میتوانند با سرمایهگذاری در آنها بازدهی قابل قبولی را کسب کنند.
شروع انتشار اوراق تبعی اختیار معامله در برخی شرکتها، هرچند که تاحدودی از کاهش قیمت آنها کاسته است، همچنان نتوانسته بر روند کلی بازار تأثیرگذار شود و استقبال قابل قبولی از بازار را به همراه داشته باشد.
267 نماد افزایش قیمت داشتند
با وجود اینکه در این روزها شاخصهای بازار در حال کاهش ارتفاع هستند اما بودهاند سهام ارزنده و قابل اعتمادی که توانستهاند بازدهیهای بسیار مناسبی را برای سهامداران خود به ارمغان آورند.
آمار معاملات هفتگی نشان میدهد که از مجموع 655 نمادی که در هفته جاری مورد معامله قرار گرفتهاند، 267 نماد با افزایش قیمت روبهرو شدهاند که از این تعداد 203 نماد در حدود یک درصد، 50 نماد بیش از 5 و کمتر از 10 درصد و 14 نماد نیز بیش از 10 درصد رشد قیمت داشتهاند.
این موضوع نشان میدهد، با وجود شرایط نامناسبی که در کل بازار مشاهده میشود، سهامداران همچنان میتوانند با انتخاب درست سهام بنیادی، سودهایی به مراتب بالاتر از سایر بازارها کسب کنند و این رویه میتواند نقطه مثبتی برای بازار سهام تلقی شود.
تعداد صفهای خرید افزایش یافت
طی هفته گذشته، فشار تقاضا در برخی از سهمهای بنیادی، باعث شد تا تعداد صفهای خرید در بازار افزایش یابد و روز چهارشنبه، در مقابل 73 نمادی که در صف خرید وجود داشتند، تنها 47 نماد در پایینترین بازه روزانه به صف نشینند.
افزایش تعداد صفهای خرید در بازار نشان میدهد که سهامداران همچنان در حال شناسایی سهام مستعد رشد هستند و برای خرید این سهام در بازار اقدام میکنند. همچنین روند نزولی سرانه فروش حقیقیها، طی هفته جاری با قدرت دنبال شد و روز چهارشنبه سرانه فروش، از سرانه خرید پایینتر رفت. در این مدت سرانه خرید حقیقی در بازار در یک روند ملایم نزولی قرار گرفته است که این موضوع نیز نشان میدهد، نشانههایی از تقویت طرف تقاضا در بازار مشاهده نمیشود، اما طرف عرضه نیز به سرعت در حال ضعیف شدن است و انتظار میرود ادامه این روند در آینده کفه ترازو را به سمت تقاضا سنگین کند.