برای آن دسته از شهروندان کشورهای غیراروپایی که قصد مهاجرت کاری را دارند، اروپا همواره به دلیل قوانین اقامتی دشوارش مقصدی سخت به حساب میآمده است.
برخی از کشورهای اتحادیه اروپا، به عنوان مثال کشورهای کوچکی نظیر لیختن اشتاین و یا واتیکان، دارای سختترین قوانین مهاجرتی در جهان هستند.
با این حال در سالهای اخیر شماری از کشورهای اتحادیه اروپا برای رفع مشکل کمبود شدید نیروی کار، قوانین مهاجرتی را برای به خدمت گرفتن کارگران ماهر از بیرون مرزها تسهیل کردهاند.
در اینجا فهرستی از کشورهایی را میبینید که در آنها دریافت ویزای کار برای شهروندان غیراروپایی راحتتر است:
آلمان
آلمان اخیرا یک برنامه جدید برای جذب کارگران مهاجر ماهر راهاندازی کرده است. این برنامه که اصطلاحا «کارت فرصت» (Chancenkarte) نام دارد با استفاده از یک سیستم امتیازبندی به کسانی که به دنبال کار در آلمان هستند اجازه میدهد تا قبل از یافتن کار یا کارآموزی به این کشور نقل مکان کنند و پروسه کاریابی خود را از داخل خاک آلمان دنبال کنند.
متقاضیان باید کمتر از ۳۵ سال سن داشته باشند و همچنین مهارتهای زبانی کافی برای زندگی در این کشور و دستکم ۳ سال تجربه حرفهای را نیز در رزومه خود داشته باشند.
آنان همچنین باید به لحاظ مالی ثابت کنند که میتوانند قبل از یافتن شغل، هزینههای زندگی را برای مدت زمانی که در آلمان هستند، پرداخت کنند.
دانمارک
دانمارک از کشورهایی است که به شدت به کارگران صنایع مختلف نیاز دارد و به دنبال افراد متخصص از سایر کشورها برای رفع نیازهای خود است.
کارگران ماهر از رشتههایی مانند علوم و مهندسی گرفته تا متخصصان حقوقی و بهداشتی، از معلمان و متخصصان فناوری اطلاعات تا برق، آهنگران و جوشکارها مورد نیاز هستند.
فهرست کاملی از تخصصهای مورد نیاز در این کشور برای افراد دارای تحصیلات عالی و متخصصان صنایع منتشر شده است که در وبسایت آژانس بینالمللی استخدام و ادغام دانمارک (SIRI) موجود است. این فهرست اول ژوئیه معرفی شده است و تا ۳۱ دسامبر سال جاری معتبر خواهد بود.
اگر در یکی از صنایع موجود در لیست به شما پیشنهاد شغل داده شود، میتوانید برای اقامت دانمارک و اجازه کار در این کشور درخواست دهید. اگر قراردادی کوتاهتر از چهار سال داشته باشید، اجازه اقامت شما معادل زمان قراردادتان خواهد بود. اگر نیز قرارداد کاریتان طولانیتر باشد یک کارت اقامت چهارساله به شما داده خواهد شد.
اگر برای شغلی در خارج از این فهرست قرارداد داشته باشید، یک اجازه اقامت یکماهه قبل از شروع کار به شما داده میشود تا بتوانید در کشور مستقر شوید، مشروط بر اینکه ثابت کنید میتوانید در این دوره زندگی از پس هزینههای آن بربیایید.
طبق آمار وزارت کار دانمارک، در حال حاضر ۷۱ هزار و ۴۰۰ فرصت شغل خالی در بخش خصوصی در این کشور وجود دارد که بیشترین تعداد این فرصتهای شغلی در کپنهاگ پایتخت این کشور است.
ایرلند
ایرلند به طور فعال به دنبال کارگران مهاجر برای پر کردن مشاغل خالی در بخشهایی است که کمبود قابل توجهی دارند. گرفتن ویزای کار در ایرلند نسبتا آسان است و این کشور گزینههای مختلفی از کارتهای اقامت کوتاهمدت تا بلندمدت را به واجدین شرایط ارائه میکند، هرچند پیش از اینکه بتوانید درخواست دهید لازم است قبلا شغلی پیدا کرده باشید.
این کشور دارای دو ویزای کار اصلی است: مجوز استخدام کارگران بسیار ماهر و مجوز استخدام عمومی. اولی مشاغلی را پوشش میدهد که برای رشد اقتصاد ایرلند حیاتی تلقی میشوند، در حالی که دومی تمامی انواع مشاغل را پوشش میدهد. پس از دریافت این مجوزها، درخواست اقامت دائم در کشور برای افراد نسبتا آسان است.
ایرلند همچنین به شهروندان آرژانتین، استرالیا، کانادا، شیلی، هنگ کنگ، ژاپن، نیوزلند، کره جنوبی، تایوان و ایالات متحده در سنین ۱۸ تا ۳۰ یا ۳۵ سال ویزای تعطیلات کاری ارائه میدهد. طبق این ویزا، کارگران مهاجر میتوانند تا ۱۲ ماه در این کشور بمانند، به استثنای کانادایی ها که میتوانند تا ۲۴ ماه در این کشور اقامت داشته باشند.
پرتغال
پرتغال به تازگی برای کارگرانی که قصد دارند تنها یک فصل در این کشور بمانند، ویزای کوتاهمدتی را راهاندازی کرده است. طبق این ویزای کار پرتغال، شما مجاز به اقامت و کار در این کشور حداکثر برای مدت ۹ ماه هستید. شما همچنین میتوانید در بیش از یک شرکت مشغول به کار باشید، البته تا زمانی که شغلتان فصلی محسوب شود.
هر ویزای کاری طولانیمدت دیگری به حرفه شما بستگی دارد. مشخص است که درخواستها چندین ماه قبل از نهاییشدن طول میکشند، اما پس از دریافت آن اجازه دارید یک تا دو سال در پرتغال بمانید.
کسانی که به مدت پنج سال در پرتغال زندگی کردهاند می توانند برای اقامت دائم اقدام کنند و پس از آن دیگر نیازی به درخواست ویزای کار ندارند.
فنلاند
فنلاند به تازگی یک فرآیند اضطراری ۱۴ روزه را برای ورود کارگران بسیار ماهر و همچنین خانوادههای آنها به کشور راهاندازی کرده است.
کسانی میتوانند از مزایای این پروسه بهرهمند شوند که توسط دولت فنلاند به عنوان متخصص و کارآفرین تازهکار به رسمیت شناخته شده باشند. پس از ۹۰ روز اقامت در این کشور، کارگران کشورهای غیر عضو اتحادیه اروپا باید برای اجازه اقامت اقدام کنند.
سایر کشورهای اتحادیه اروپا، از جمله اسپانیا و ایتالیا، اخیراً اعلام کردهاند که در حال کار بر روی باز کردن فرصتهای بیشتر برای کارگران غیر اتحادیه اروپا هستند و به زودی لیستی از فرصتهای شغلی خالی را، که برای پر کردنشان به کارگران مهاجر نیاز دارند، منتشر خواهند کرد.